wtorek, lipca 11, 2017

CZEKOLADOWE NALEŚNIKI Z SEREM I TRUSKAWKAMI

Niestety truskawki już się kończą...szkoda, że taki krótki jest sezon na nie. Cały rok czekałam z utęsknieniem, a nawet nie zdążyłam się nimi nacieszyć. Dziś udało mi się jeszcze je kupić i postanowiłam zrobić naleśniki czekoladowe z mąki pełnoziarnistej z nadzieniem z sera białego z dodatkiem truskawek, a do tego mus truskawkowy. Po prostu niebo w gębie! Idealne na słodkie śniadanko lub podwieczorek 😉


Składniki:

Ciasto naleśnikowe:
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2-3 łyżki oleju
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 200 g białego sera
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 50 ml śmietany 30%
  • 10- 12 szt. truskawek
Mus:
  • 500 g truskawek
  • 1 łyżka miodu
Wykonane:

Ciasto:  Czekoladę gorzką topimy w kąpiel wodnej i studzimy. Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z mlekiem, wodą mineralną i rozpuszczoną czekoladą. W drugiej misce łączymy składniki suche: oba rodzaje mąki ze szczyptą soli i cukrem pudrem. Składniki suche dodajemy porcjami do mokrych i mieszamy dokładnie trzepaczką lub mikserem na gładkie ciasto, bez grudek. Na końcu dodajemy olej. Mieszamy. Ciasto odstawiamy na 20-30 min. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron.
Nadzienie: Truskawki myjemy, osuszamy, oczyszczamy z szypułek i kroimy w kostkę. Ser biały rozgniatamy widelcem i mieszamy z cukrem waniliowym oraz śmietanką. Na końcu dodajemy pokrojone truskawki i mieszamy. 
MusTruskawki myjemy, osuszamy, oczyszczamy z szypułek i wrzucamy do miski. Blendujemy na gładki mus. Następnie dodajemy miód i mieszamy.
Naleśniki smarujemy masą serową, zawijamy w rulon lub kopertę i polewamy musem truskawkowym.





14 komentarzy:

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger