piątek, czerwca 02, 2017

RUSTYKALNA TARTA Z CUKINIĄ

Na rynku pojawiła się nowość od firmy Rolnik - pasty warzywne w pięciu smakach: z nutą czosnku niedźwiedziego, z nutą curry, z nutą papryki, z nutą grzybów leśnych oraz o smaku grillowanego kurczaka. Pasty mają bardzo dobry skład, nie zawierają konserwantów, ani glutaminianu monosodowego. Mogą być pysznym dodatkiem do kanapek, zapiekanek, tart, jajek, makaronów, sałat, serów...
Dziś postanowiłam wykorzystać pastę z czosnkiem niedźwiedzim i zrobić pełnoziarnistą, rustykalną tartę z cukinią i fetą oraz nutą czosnku niedźwiedziego. Pasta ta to mieszanka brokułów, szpinaku, cukinii i pora, a wyrazistości i pikanterii dodaje czosnek niedźwiedzi. Idealnie wpasowała się w moją tartę i nadała jej aromatycznego smaku. Tarta jest bardzo prosta w wykonaniu i tak naprawdę składa się z niewielu składników, a jej smak i wygląd robi wrażenie 😉



Składniki:

Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1 żółtko
  • 100 g masła
  • 50 ml zimnej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
Wykonanie:

Ciasto: 
Do miski wsypujemy mąkę i sól, dodajemy zimne masło pokrojone na małe kawałki, a następnie żółtko oraz wodę. Zagniatamy szybko ciasto  i owijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na około 60 min. Po tym czasie, ciasto rozwałkowujemy na koło o średnicy około 30-35 cm. 

Nadzienie:
Cukinię dokładnie myjemy, odcinamy końce i kroimy w cienkie plasterki. 
Ciasto przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i rozsmarowujemy na nim pastę warzywną z czosnkiem niedźwiedzim. Następnie układamy na zakładkę, na środku ciasta plasterki cukinii, zostawiając około 2-3 cm wolnego miejsca na brzegach. Cukinie skrapiamy oliwą, lekko solimy i pieprzymy, a wierzch posypujemy pokruszonym serem feta. Brzegi ciasta zawijamy na nadzienie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-40 min. Podajemy na ciepło.


   



  








16 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczna tarta :) Ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale, uwielbiam tarty :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Ja też bardzo lubię tarty ;)

      Usuń
  3. ciekawe te pasty, muszę je gdzieś dorwać by wypróbować, a przepis idealnie trafia w moje gusta, zdrowo i aromatycznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Cieszę się, że trafiłam w Twoje gusta :) A pasty warto spróbować- są bardzo dobre :)

      Usuń
  4. Takiej wersji tarty nie znałam jestem bardzo ciekawa smaku- wypróbuję !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam bo jest pyszna :) I nie trzeba mieć formy do tarty ;)

      Usuń
  5. Bardzo fajna tarta :) Nie próbowałem tych past :) Nie rozumiem, dlaczego konserwanty są dziwnie postrzegane przez ludzi. Sól i cukier też konserwuje żywność. Konserwanty chronią żywność przed szybkim rozwojem drobnoustrojów, szczególnie w wędlinach. Konserwanty dodaje się w bezpiecznych dawkach, które są bezpieczne dla konsumenta.

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo niestety konserwanty nie są obojętne dla naszego zdrowia. W jednym produkcie może są bezpieczne, ale co innego jak zjemy kilka takich produktów w ciągu dnia. Sól i cukier w nadmiarze też szkodzą, ale pisząc "konserwanty" miałam na myśli substancje chemiczne.

      Usuń
    2. Tylko, że nie dodaje się ich dużych ilościach. Ponadto one mają za zadanie chronić żywność przez szybkim zepsuciem się oraz przed szybkim rozwojem drobnoustrojów m.in. Clostridium botulinum. Nie ma już takich zatruć pokarmowych przez toksynę, którą produkuje ten szczep bakterii, gdyż produkcja żywności odbywa się poprzez stosowanie HACCP, często też poprzez drożenie ISO 22000 lub ISO 9001. Jednym z ryzykiem zatrucia pokarmowego są bakterie chorobotwórcze, dlatego też dodaje się różne konserwanty, by uniknąć zatruć pokarmowych u konsumentów. Ponadto produkty spożywcze nie są od razu kupowane, więc one trochę pobędą na półkach sklepowych, więc należy unikać marnotrawstwa żywności, dlatego też są różne metody konserwacji żwyności. Niestety, często słowo ,,chemia'' jest negatywnie postrzegana przez społeczeństwo. Podobnie zresztą jest z przetwarzaniem żywności, gdzie od wielu lat ludzie przetwarzali żywność, bo przetwarzane to nic innego, jak wędzenie, marynowanie, ekstrakcja itp. Niestety, ale problemy żywieniowe społeczeństwa wynikają z braku wiedzy na temat żywienia i żywności. Zbyt skupiamy się na szkodliwości produktu spożywczego niż na samej diecie, jaką powinniśmy mieć. Jak powiedział Paracelsus (dawny lekarz i przyrodnik), że ,,Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, bo tylko dawka czyni truciznę''. Także uważam, że w szkołach lekcje z chemii powinno się lepiej prowadzić, a szczególnie zwiększyć ilość lekcji z chemii żywności. Media niestety wykorzystują niewiedzę ludzi z zakresu chemii żywności, gdzie od lat straszy się ludzi na temat substancji dodatkowych do żywności. Tylko, że mało osób wie, czym są te subst. z chemicznego punktu widzenia.

      Serdecznie pozdrawiam,
      Patryk

      Usuń
    3. Zapomniałem dodać do komentarza, że wszystko co nas otacza, to chemia (różne związki chemiczne, substancje, reakcje chemiczne etc). Nie da się uniknąć chemii, bo jest ona wszechobecna :)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger