poniedziałek, czerwca 19, 2017

PRODUKTY PRIMAVIKA - recenzja

Ostatnio miałam okazję zapoznać się i wypróbować produkty firmy Primavika. Przypadły mi one do gustu, gdyż są to produkty wykonane z naturalnych składników, o prostych składach, bez dodatku konserwantów, sztucznych barwników, aromatów oraz wzmacniaczy smaku. Dla mnie to bardzo ważne, gdyż staram się gotować zdrowo i wybierać produkty dobrej jakości, a produkty firmy Primavika na pewno do takich należą!
Polecam 😊


Primavika to polska, rodzinna firma z tradycjami, która istnieje od 1998 roku.
Specjalizuje się w produkcji i propagowaniu zdrowej, wegetariańskiej żywności. W ofercie firmy znajdziemy bogaty wybór maseł orzechowych, aromatyczne pasztety, hummusy i paprykarze, wegetariańskie dania obiadowe oraz serię certyfikowanych produktów ekologicznych marki Primaeco. 

Produkty posiadają uznane na całym świecie certyfikaty:



Oto misja firmy:

"Naszą misją jest tworzenie produktów o prostych, ale pełnowartościowych składach, które powstały z myślą o każdym, kto ceni zdrowe jedzenie. Dzięki nim, masz szansę odżywiać się prawidłowo, nawet wtedy, gdy nie masz na to czasu.
Z największą starannością i prawdziwą pasją opracowujemy przepisy, gotujemy, przyprawiamy. A wszystko po to, by przekazać Tobie to, co najcenniejsze – naturalną i smaczną żywność. Nieustannie angażujemy się w promocję zdrowego odżywiania, propagowanie diety roślinnej i ekologii. Do tego współpracujemy z uznanymi dietetykami i promotorami zdrowia, dlatego doskonale wiemy, jak zadbać o Twoją formę!
Wierzymy, że to co jesz, ma wpływ na to jak się czujesz!"


Kilka słów o składzie produktów Primavika:
  • prosty skład, bez zbędnych dodatków - tworzony w oparciu o oryginalne i autorskie receptury
  • tylko naturalne składniki - bez sztucznych konserwantów, aromatów, barwników oraz wzmacniaczy smaku. Wolne od GMO.
  • wysoka jakość - surowce do produkcji pochodzą ze sprawdzonych, naturalnych upraw, wyłącznie od najlepszych ekodostawców
  • szklane opakowanie - ten rodzaj opakowania jest bezpieczny dla surowca i ma pozytywny wpływ na środowisko
Produkty:

1) Masła orzechowe:

Na szczególną uwagę zasługują masła orzechowe, które otrzymały liczne nagrody i wyróżnienia.

Masła orzechowe charakteryzują się wysoką zawartością błonnika pokarmowego, który reguluje pracę przewodu pokarmowego oraz odżywia florę jelitową zamieszkującą jelito grube. Masło orzechowe, szczególnie wysokiej jakości, to bardzo dobre źródło białka (około 25%). Dzięki temu jest świetnym uzupełnieniem diety wegetariańskiej, niskowęglowodanowej czy wysokotłuszczowej. Oprócz tego arachidy są dobrym źródłem niacyny (witaminy B3), która potrzebna jest do sprawnego działania układu nerwowego.
Orzechy zwiększają wydolność organizmu - pomagają zaspokoić wysokie zapotrzebowanie na energię, białko oraz zdrowe tłuszcze: jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe - zalecane w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych. 

Masła orzechowe z serii Activ składają się w 100% z orzeszków arachidowych, pozbawione zbędnych dodatków – to świetne uzupełnienie diety sportowca. Pomaga zaspokoić wysokie zapotrzebowanie na energię, białko oraz zdrowe tłuszcze.


Masło orzechowe Firmowe składa się 100% z orzechów, nie zawierają oleju palmowego oraz dodatku soli i cukru. Znajdziemy także masło orzechowe Firmowe Crunchy, które zawiera chrupiące kawałki orzechów.
Masło orzechowe Firmowe wyróżnia się spośród innych klarowną deklaracją żywieniową dotyczącą składu, dzięki temu spełnia wymagania najbardziej wymagających konsumentów. W tym momencie oprócz przyjemności z jedzenia czerpiemy pokaźne korzyści zdrowotne.



Masła orzechowe smakowe:
  • masło orzechowe z chili - papryczka chili zawiera kapsaicynę, która odpowiedzialna jest za ostry smak oraz stymuluje spalanie tkanki tłuszczowej o organizmie
  • masło orzechowe z pieprzem - kolorowy pieprz, którego składnikiem jest piperyna - ma właściwości antybakteryjne, przeciwnowotworowe i odchudzające.
  • masło orzechowe piernikowe - aromatyczne z dodatkiem przypraw piernikowych
  

Pozostałe masła orzechowe:
  • Masło orzechowe bez dodatku soli i cukru
  • Masło orzechowe z wiórkami kokosowymi
  • Masło orzechowe piegowate
  • Masło orzechowe kakaowe
  • Masło orzechowe naturalne 

Inne masła:

  • Masło z laskowych prażone -  składa się 99% z orzechów laskowych
  • Mix orzechowy crunchy - składa się z orzeszków arachidowych, orzechów nerkowca, orzechów laskowych oraz migdałów
  • Masło migdałowe prażone - składa się 99% z migdałów
  • Masło z nerkowców smażone - składa się 99% z orzechów z nerkowca
  • Tahini naturalne - 100% sezam prażony
  • Masło sezamowe słodzone syropem z agawy 


2) Pasty i pasztety:

Delikatny smak połączony z niezwykłym aromatem warzyw.

  •  pasztety wegetariańskie




  •  paprykarze wegetariańskie



  • hummusy



3) Dania obiadowe:

Primavika to prekursor dań wegetariańskich i wegańskich w Polsce.
Doskonałe kompozycje warzyw i przypraw tworzących gotowe dania.
Nie zawierają w sobie cholesterolu.

Produkty są gotowe do spożycia zaraz po wyjęciu ze słoiczka.

  • Strogonow wegetariański
  • Bitki wegetariańskie
  • Pulpety wegetariańskie
  • Sznycelki wegetariańskie
  • Gulasz wegetariański
  • Steki wegetariańskie
  • Soja w sosie pomidorowym
  • Fasola w sosie pomidorowym
  • Cieciorka w sosie pomidorowym



Gdzie kupić:

Produkty firmy Primavika można znaleźć w znanych sieciach handlowych




Także w sklepach ze zdrową żywnością oraz sklepach internetowych.




Z Primaviką wiesz co jesz!





8 komentarzy:

  1. Bardzo lubię produkty tej firmy, zwłaszcza masła orzechowe. Pyszne są :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Znam kilka produktów tej firmy. Obecnie mam masło z nerkowców :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię masło orzechowe oraz pasztety wegetariańskie. Muszę spróbować zrobić domowe masło orzechowe :) Na temat GMO jest dużo mitów. Nie ma żadnych wiarygodnych badań naukowych, które potwierdziłyby, że GMO jest szkodliwe. Muszę napisać artykuł na ten temat na moim blogu.

    Pozdrawiam,
    Patyk

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na temat GMO jestem trochę innego zdania - nie jestem za tym aby ingerować w naturę.

      Usuń
    2. Człowiek od milionów lat ingerował w naturę. Dzięki zmodyfikowania genetycznego ryżu, uzyskaliśmy ryż złoty, który jest bogaty w B-karoten. Zrobiono to, aby wyeliminować niedobory witaminy A u ludzi żyjących w krajach biednych, gdzie panuje głód. W takich krajach dużo osób cierpi na niedobór tej witaminy. Insulina także jest produkowana za pomocą modyfikacji genetycznej.

      Pozdrawiam,
      Patryk

      Usuń
    3. Tylko jak mam wybór to wybieram produkty naturalne, a niestety chorzy na cukrzycę nie mają takie wyboru...

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger