wtorek, czerwca 27, 2017

CHLEB MAŚLANKOWY Z CZARNUSZKĄ

Świeżutki, pachnący, chrupiący i jeszcze ciepły chlebek...któż tego nie lubi? A do tego jeszcze domowy...to już pełnia szczęścia :-) Zakochałam się w pieczeniu chleba, sprawia mi to ogromną radość. Uwielbiam patrzeć jak się piecze i rośnie w piekarniku, a do tego ten zapach unoszący się w całym domu...Bajka! 
Zawsze uważałam, że upieczenie chleba w domu jest skomplikowane i przez długi czas bałam się nawet spróbować. Pewnego dnia postanowiłam zaryzykować bo kto nie ryzykuje ten...nie pije szampana ;-) I powiem Wam, że to wcale nie jest skomplikowane. Pracochłonne tak, ale nie skomplikowane. A efekt końcowy wynagradza włożoną pracę. Przepis sprawdzony kilka razy przeze mnie i zawsze chlebek się udał. Chlebek przepyszny i ze względu na maślankę długo utrzymuje świeżość, a czarnuszka nadaje niepowtarzalny smak i aromat. Polecam!



Składniki:
  • 350 g mąki pszennej razowej
  • 300-350 g mąki pszennej chlebowej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 130 ml ciepłej wody
  • 300 ml maślanki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 2-3 łyżki czarnuszki

Wykonanie:

Rozkruszone drożdże mieszamy w misce z ciepłą wodą, cukrem oraz 2 łyżkami mąki pszennej razowej. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 30 min.
Po tym czasie, do rozczynu dodajemy pozostałą mąkę pszenną razową, ok. 300 g mąki pszennej chlebowej oraz maślankę, masło i sól. Ciasto wyrabiamy przez ok. 10 min., a następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 min. 
Po tym czasie ciasto przerabiamy (jeżeli jest zbyt klejące dodajemy pozostałą ilość mąki pszennej chlebowej), dodajemy ok. 2 łyżki czarnuszki, dokładnie mieszamy i ponownie odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 60 min. 
Następnie formujemy bochenek, układamy go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 60 min. 
W między czasie do naczynia żaroodpornego wlewamy wodę i wstawiamy go na samym dole w piekarniku, a piekarnik nastawiamy na 230 stopni. 
Gdy chlebek nam urośnie, smarujemy jego wierzch wodą i robimy nacięcie w kształcie kratki. Posypujemy pozostałą ilością czarnuszki. Wkładamy go do zaparowanego i nagrzanego do temp. 230 stopni piekarnika na 10 min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczmy kolejne 10 min., później 210 stopni 10 min. i 200 stopni 10 min. Po tym czasie chlebek odwracamy na drugą stronę i pieczemy ostatnie 10 min. w temp. 190 stopni. Chleb jest upieczony wtedy, gdy pukając w niego słyszymy głuchy odgłos. Studzimy na kratce.

   


  

26 komentarzy:

  1. Uwielbiam domowe pieczywo :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również uwielbiam takie pieczywo domowe :)

      Usuń
  2. Uwielbiam domowy chleb :) Ten wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. maślankowy chlebek? Musi rozpływać się w ustach ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiamy czarnuszkę <3 Ten chleb musi smakować wybitnie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest wspaniały i długo utrzymuje świeżość :)

      Usuń
  5. Narobiłaś mi ochoty na taki chlebek :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię chleb z czarnuszką. Ma świetny smak i zapach :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  7. Domowy chleb smakuje najlepiej, pyszności serwujesz :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Często piekę chleby, choć na maślance jeszcze nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam spróbować, chleb na maślance długo utrzymuje swoją świeżość :)

      Usuń
  9. Cudo! :) Uwielbiam pieczywo z czarnuszką !

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudny chlebek, na sto procent lepszy niż ten z piekarni :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękny! Chętnie bym go spróbowała!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger