środa, maja 31, 2017

POROWA LAZAGNE Z INDYKIEM

Lasagne trochę w innym stylu...w wersji lżejszej bo z mięsem z indyka oraz porem i sosem musztardowym. Pyszne i pożywne danie, które spokojnie może konkurować z tradycyjną lasagne. Chociaż pewnie każdy Włoch uznałby to za profanację 😉 Dla mnie super danie, warte spróbowana!


Składniki:
  • 2 pory
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 100-150 g sera żółtego
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżeczki musztardy
  • 500 ml bulionu
  • oliwa do smażenia
  • makaron typu lasagne
  • 3 jajka
  • sól, pieprz
  • przyprawa do indyka
Wykonanie:

Pora myjemy, oczyszczamy i kroimy w cienkie półplasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojonego pora. Podsmażamy przez 2-3 min. Następnie dodajemy mięso, przyprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą do indyka i smażymy około 10 min.,co jakiś czas mieszając. Dodajemy mąkę, mieszamy i smażymy jeszcze przez 2 min. Kolejno wlewamy bulion oraz dodajemy 2 łyżeczki musztardy. Gotujemy do momentu aż całość zgęstnieje i zdejmujemy patelnię z ognia.
Prostokątne naczynie żaroodporne lekko natłuszczamy i na dnie układamy płaty lasagne - jeśli zajdzie taka potrzeba możemy je połamać. Następnie wykładamy 1/3 sosu, posypujemy 1/3 porcji żółtego sera startego na tarce, przykrywamy płatami lasagne i wykładamy kolejną 1/3 porcji sosu i sera. Przykrywamy warstwą lasagne i wykładamy resztę sosu. Jajka rozbełtujemy z 1 łyżeczką musztardy. Wylewamy je na ostatnią warstwę sosu. Wierzch posypujemy pozostała ilością startego sera. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 min. Po tym czasie, naczynie odkrywamy i pieczemy jeszcze 15-20 min., aż ser zrobi się złoty. Podajemy na gorąco.





  

16 komentarzy:

  1. Lazania, jedno z moich ulubionych dań :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też bardzo lubię, choć ostatnio bardzo rzadką ją robię :)

      Usuń
  2. Wygląda niesamowicie apetycznie :) Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy pomysł z miłą chęcią skorzystam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna, finezyjna i bardzo apetyczna lasagne :) Z przyjemnością skosztowałabym choć kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię lasagne :) Jest przepyszna :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  6. Por jest bardzo smaczny! Używam go na kanapki zamiast szczypiorku lub cebuli!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger