czwartek, maja 25, 2017

PARÓWKI W CIEŚCIE PAPRYKOWYM

Oto pomysł jak urozmaicić zwykłe parówki, aby smakowały niebanalnie. Prosty przepis na parówki na patyku w ostrym cieście paprykowym - super przekąska na imprezy lub kolację. Gdy znudziły Ci się tradycyjne parówki ten przepis jest dla Ciebie - chrupiące ciasto sprawia, że nie będziesz mógł się im oprzeć 😉 
Dla dzieci polecam zrobić delikatniejszą wersję i zrezygnować z papryki chili.  
Pysznie smakują podane z sałatką ze świeżych warzyw 🥗 


 Składniki:
  • 1 op. parówek
  • 1 jajko
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki chili
  • sól
  • 1 szklanka oleju
Wykonanie:

Do miski wbijamy jajko, dodajemy mleko, mąkę oraz przyprawy: paprykę słodką mieloną, paprykę chili i sól. Mieszamy dokładnie trzepaczką lub mikserem, aby powstało gładkie ciasto bez grudek.
Każdą parówkę przecinamy na 3 części. Każdą część nabijamy na patyk do szaszłyków i dokładnie obtaczamy w przygotowanym cieście. W małym garnku rozgrzewamy powoli olej, na małym ogniu. Gdy olej się rozgrzeje, umieszczamy porcjami w garnku patyczki z parówkami obtoczonymi w cieście i smażymy z obu stron na złocisty kolor. Następnie przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z sałatką ze świeżych warzyw.










17 komentarzy:

  1. Bardzo smaczna propozycja :) Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis,chętnie skorzystam.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis,chętnie skorzystam.Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. fajna przystawka,albo kolacja na ciepło ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam parówki, ale takiej wersji jeszcze nie jadłam.. Czad ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie spróbuj :) Jestem pewna, że pokochasz tą wersję ;)

      Usuń
  6. Nie jemy tego typu rzeczy ale pomysł na chrupiącą panierkę bardzo fajny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Panierkę można wykorzystać do mięs, ryb oraz warzyw :)

      Usuń
  7. Niezłe :) Muszę spróbować zrobić takie parówki w cieście. Kiedyś zrobiłem parówki z serem, gdzie środek parówki przeciąłem na pół i do tego dałem ser żółty i usmażyłem na patelni.

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger