czwartek, 11 maja 2017

IRLANDZKI CHLEB SODOWY

Nic tak nie smakuje jak domowy chleb. Uwielbiam jego zapach, który unosi się po całym domu podczas pieczenia. Zazwyczaj przygotowanie domowego chleba wymaga dużo czasu, ale z tym chlebem jest inaczej. Wystarczy wymieszać składniki i do pieca...40 minut i chlebek gotowy. Nie musi on wyrastać bo soda w połączeniu z maślanką wchodzi w reakcję, w wyniku której powstaje dwutlenek węgla, który spulchnia ciasto.  
Do upieczenia tego chleba zainspirował mnie oglądnięty program w Travel Channel - "Dziwaczne potrawy: Smakowite Miasta: Dublin". 
P.S. Miałam zrobić jeszcze zdjęcia w środku chleba po jego wystygnięciu, ale zanim się obejrzałam chleb został zjedzony 😞Jak będę go piekła jeszcze raz to obiecuje, że zdjęcia tu umieszczę!

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej razowej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 300 ml maślanki
Wykonanie:

W misce mieszamy mąkę pszenną z mąką pszenną razową oraz cukrem, solą i sodą. Dodajemy maślankę, mieszamy i wyrabiamy ciasto aż będzie jednolite i gładkie. Formujemy okrągły chlebek i na środku nacinamy nożem krzyż. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z termoobiegiem na około 30-35 min. Studzimy na kratce.






12 komentarzy:

  1. Bardzo lubię :) Szybki i smaczny chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacja! :) Domowe pieczywo jest zdecydowanie najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Tak, nie ma to jak domowy chlebek :)

      Usuń
  3. Świetny pomysł na domowy chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny chlebek :) Muszę spróbować taki zrobić domu wg tego przepisu :)

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Polecam bo jest bardzo szybki w przygotowaniu :)

      Usuń
  5. Wygląda apetycznie ciekawy pomysł Madziu ! :) Gratuluję ! ;)))

    OdpowiedzUsuń

wydruk

Podziel się ze znajomymi :)