czwartek, lutego 09, 2017

DROŻDŻÓWKA JAK U BABCI

Drożdżówka z masłem lub dżemem, a do tego kubek gorącej czekolady to dla mnie idealne śniadanie. Nie ma nic lepszego! Takie śniadania mogłabym jeść codziennie. Pamiętam jak moja babcia piekła takie drożdżówki to zawsze zaczynałam jeść je od kruszonki 😉
Sprawdzony przepis, który zawsze się udaje - drożdżówka rośnie wysoka, a do tego jest puszysta i miękka, nawet na drugi dzień. Zachęcam do spróbowanie - nie bójcie się ciasta drożdżowego 😉


Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 70 g drożdży
  • 3 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 70 g masła
  • szczypta soli
Kruszonka:
  • 50 g masła
  • 4-5 łyżek mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 białko (do posmarowania )
Wykonanie:

Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W mleku rozpuszczamy cukier oraz pokruszone drożdże i mieszamy z 2 łyżkami mąki. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 min., aby wyrósł.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, żółtka, cukier puder, szczyptę soli oraz pozostałą mąkę. Wyrabiamy ciasto na pulchne i sprężyste. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło. Zagniatamy ciasto, aż cały tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę, aby potroiło swoją objętość. Następnie ciasto przenosimy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25 x 36 cm. Przykrywamy formę ściereczką i odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce na 15-20 min.
Kruszonka:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder i cukier waniliowy. Mieszamy. Dodajemy kawałki masła i wyrabiamy ciasto aż powstaną grudki.
Gdy ciasto wyrośnie, jego wierzch smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 min. Studzimy.


  


  

  

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię ciasta drożdżowe, szczególnie ze śliwkami lub jabłkami :)
    Palce lizać, mniam :)

    Pozdrawiam,

    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam drożdżówkę i ten zapach, który roznosi się po domu... Pycha :-)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger