czwartek, 5 stycznia 2017

TIROPITY Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM

Tiropity to małe greckie ciasteczka, które można również przyrządzić z kupnego ciasta filo. Ich nazwa  to dosłowne tłumaczenie greckiego wyrażenia "placki z serem".  Nadzienie w oryginalnych tiropitach składa się z sera feta, parmezanu, koperku oraz mięty. U mnie oryginalny jest tylko przepis na ciasto jogurtowe, a nadzienie jest moje własne- z serem ricotta, koperkiem oraz wędzonym łososiem. Składniki te zostały mi ze świąt i chciałam je wykorzystać w ciekawy sposób i tak natknęłam się na przepis na te greckie ciasteczka.


Składniki:

Ciasto:
  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej Basia Extra Wypiek
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki soli
Farsz:
  • 250 g sera ricotta
  • pęczek koperku
  • 100 g łososia wędzonego
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz
Dodatkowo:
  • jajko
  • kminek cały

Wykonanie:

Farsz:
Koperek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Do miski wrzucamy ser ricotta i posiekany koperek. Dodajemy sok z cytryny i miksujemy blenderem na jednolitą masę. Łososia wędzonego kroimy na małe kawałki i dodajemy do masy serowej. Mieszamy łyżką. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Ciasto:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól oraz jogurt naturalny i zagniatamy ciasto do momentu aż będzie gładkie. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na placek grubości 3 mm. Wycinamy 8-9 cm krążki. Resztę ciasta ponownie rozwałkowujemy i wycinamy krążki, do momentu aż zużyjemy całe ciasto. Na środek każdego krążka nakładamy łyżeczką farsz. Krążek składamy na pół, sklejamy brzegi i zagniatamy widelcem. Gotowe tiropity układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Jajko lekko roztrzepujemy i smarujemy nim wierzch tiropitów. Posypujemy kminkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 min, aż zrobią się złocistobrązowe. 
Dobrze smakują na ciepło i na zimno.

  







2 komentarze:

wydruk

Podziel się ze znajomymi :)