poniedzia艂ek, 30 stycznia 2017

FUTOMAKI PO POLSKU

Futomaki to rodzaj sushi 馃崳. Futomaki - nazwa pochodzi od przymiotnika futoi oznaczaj膮cego: gruby, t艂usty; s膮 to grube rolki z minimum 4 sk艂adnikami. Moje sushi jest to wersja troch臋 spolszczona bo zamiast ry偶u u偶y艂am naszej polskiej i zdrowej kaszy jaglanej. Cz臋艣膰 z Was uzna pewnie, 偶e to profanacja sushi, ale ja uwielbiam eksperymentowa膰 i uwa偶am, 偶e w kuchni nie ma ogranicze艅 - jest tylko dobra zabawa 馃槈 No i czasem nieudane eksperymenty 馃榿 A ten zdecydowanie nale偶y do udanych! Sushi wysz艂o r贸wnie pyszne jak to w oryginale i polecam spr贸bowa膰. Poni偶ej przedstawiam m贸j zestaw, ale dodatki mo偶ecie dobra膰 takie, na jakie macie tylko ochot臋. I nie b贸jcie si臋 eksperymentowa膰!
P.S. Chcia艂am uprzedzi膰, 偶e jestem amatork膮 w robieniu sushi 馃槈

Sk艂adniki:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wody
  • 3 艂y偶ki octu ry偶owego
  • 1 艂y偶eczka cukru
  • 1/2 艂y偶eczki soli
  • 4 arkusze nori
  • 4 listki sa艂aty
  • 1/2 awokado
  • 1/2 mango
  • 1/4 papryki
  • 50 g 艂ososia w臋dzonego
  • szczypiorek
  • sezam
  • 2 艂y偶ki sosu teriyaki
  • 2 艂y偶ki sosu chili
Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania kaszy. Kasz臋 jaglan膮 p艂ukamy kilkakrotnie pod bie偶膮c膮 wod膮, a nast臋pnie przelewamy wrz膮tkiem, aby pozby膰 si臋 posmaku goryczy. Przenosimy j膮 do garnka, zalewamy wod膮 i gotujemy do momentu, a偶 kasza wch艂onie ca艂膮 wod臋. Podczas gotowania kasz臋 co jaki艣 czas mieszamy, aby nie przywar艂a do dna. Studzimy.
W kubku mieszamy ocet ry偶owy z sol膮 i cukrem. Otrzyman膮 mieszank膮 zalewamy kasz臋 jaglan膮 i dok艂adnie mieszamy.
Przygotowujemy sk艂adniki. Sa艂at臋, szczypiorek i papryk臋 myjemy i osuszamy. Ka偶dy li艣膰 sa艂aty przedzieramy na p贸艂. Papryk臋 kroimy w cienkie s艂upki. Awokado i mango obieramy ze sk贸rki, oddzielamy od pestki i kroimy w cienkie s艂upki. 艁ososia w臋dzonego r贸wnie偶 kroimy w cienkie paski. Szczypiorek pozostawiamy w ca艂o艣ci. 
Arkusz nori rozk艂adamy na macie do sushi. Za pomoc膮 d艂oni zmoczonych w zimnej wodzie rozprowadzamy kasz臋 jaglan膮 po ca艂ym arkuszu.
Oto dwie opcje przygotowane przeze mnie:
1) Kasz臋 jaglan膮 smarujemy 1 艂y偶k膮 sosu teriyaki, posypujemy sezamem i uk艂adamy sa艂at臋, awokado, w臋dzonego 艂ososia i szczypiorek - przygotowujemy 2 takie arkusze
2) Kasz臋 jaglan膮 smarujemy 1 艂y偶k膮 sosu chili, uk艂adamy sa艂at臋, czerwon膮 papryk臋, mango, w臋dzonego 艂ososia, szczypiorek i posypujemy sezamem - przygotowujemy 2 takie arkusze
Sushi zwijamy ciasno za pomoc膮 maty. Im cia艣niej tym lepiej. Kroimy za pomoc膮 ostrego no偶a. U艂o偶y膰 na talerzu/desce i podajemy z sosem sojowym, marynowanym imbirem, past膮 wasabi.


  
  




7 komentarzy:

  1. Bardzo lubimy z m臋偶em sushi i czasami te偶 robimy je sami w domu, nie do艣膰 ze to smaczna ale i 艣wietna zabawa :D

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. My te偶 tak w艂a艣nie lubimy ;) Szczeg贸lnie w weekend, gdy mamy wi臋cej czasu dla siebie to zawsze co艣 razem kucharzymy i dobrze si臋 bawimy :)

      Usu艅
  2. Wygl膮da pi臋knie i pewnie smakowa艂o wybornie :-)

    OdpowiedzUsu艅
  3. Przepysznie wygl膮daj膮 :D Ale nazwa tej potrawy zawsze mnie bawi ;) Moje nazwisko z dodatkiem ki - haha :) Pozdrawiam ciep艂o :)

    OdpowiedzUsu艅
  4. Przyznam 偶e nie robi艂am sushi nawet w wersji spolszczonej. Twoje wygl膮daj膮 bardzo apetycznie ❤

    OdpowiedzUsu艅

wydruk

Podziel si臋 ze znajomymi :)