wtorek, 17 stycznia 2017

DORSZ W CIEŚCIE PIWNYM

Obiad pierwsza klasa! Tak niewiele trzeba, aby zwykły obiad zamienić na coś wyjątkowego. Pyszne chrupiące ciasto piwne, a w środku znajduję się soczysta i delikatna ryba🐟. Palce lizać! Musicie koniecznie wypróbować bo ja nadal jestem pod wrażeniem tego dania.
P.S. Oczywiście podałam go z pieczonymi ziemniaczkami  😉


 Składniki:
  • 4 filety z dorsza
  • 1 jajko
  • 2/3 szklanki piwa
  • 1 szklanka mąki
  • sól, pieprz
  • przyprawa do ryb
  • olej rzepakowy do smażenia - ok. 3/4-1 szklana (w zależności od wielkości patelni)
Pieczone ziemniaczki => przepis

Wykonanie:

Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawiamy przyprawą do ryb i lekko solą oraz pieprzem. 
Oddzielamy białko od żółtka. Białko ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. W misce mieszamy ze sobą żółtko, piwo, sól, pieprz oraz mąkę. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji, bez grudek. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą.
Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Filety z dorsza maczamy w cieście i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na złocisty kolor.
Podajemy z frytkami, pieczonymi ziemniaczkami => przepis lub innymi ulubionymi dodatkami.

  


  
  


4 komentarze:

  1. Zazwyczaj to ja panieruje rybę mąką lub jajkiem i bułką tartą, albo bezpośrednio piekę w piekarniku. Z chęcią zrobię sobie rybę w cieście.

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń

wydruk

Podziel się ze znajomymi :)