piątek, grudnia 02, 2016

TARTA KRAKERSOWA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM

Pomysł na szybką tartę z łososiem wędzonym, brokułami, pomidorkami oraz serem mozzarella. Wykonana jest na spodzie z pokruszonych krakersów, dzięki temu nie musimy zagniatać ciasta i oszczędzamy czas. Idealna na kolację!


Składniki:
  • ok. 250 g krakersów
  • 120 g masła
  • 1/2 brokułu
  • 100 g łososia wędzonego
  • 5-6 pomidorków koktajlowych
  • 1 kulka sera mozzarella
  • 250 ml śmietany 30%
  • 4 jajka
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Masło rozpuszczamy. Krakersy mielimy na miałko. Bierzemy jedno jajko i oddzielamy białko od żółtka. Białko ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Mieszamy zmielone krakersy z rozpuszczonym masłem, a na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie wszystko razem łączymy. Powstałą masą wylepiamy formę do tarty i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 min.
Brokuła myjemy, rozdzielamy na mniejsze różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Pomidorki myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół. Mozzarellę odcedzamy z zalewy i kroimy w kostkę, a wędzonego łososia kroimy na mniejsze kawałki. 
Na podpieczonym spodzie z krakersów układamy kawałki łososia, ugotowane różyczki brokułu, połówki pomidorów i kostki mozzarelli.
Pozostałe jajka oraz jedno żółtko rozbełtujemy i mieszamy ze śmietanką. Przyprawiamy pieprzem i solą. Natkę pietruszki, myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Wrzucamy do śmietanki z jajkami. Wszystko mieszamy, a następnie zalewamy składniki na tarcie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 min, aż masa śmietanowo-jajeczna całkowicie się zetnie.








4 komentarze:

  1. Ooo ciekawy pomysł z tymi krakersami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Skraca się czas bo nie trzeba przygotowywać ciasta kruchego

      Usuń
  2. Niezły pomysł na przyrządzenie tarty na bazie krakersów. Przynajmniej nie trzeba przyrządzać ciasta francuskiego lub kruchego do tarty ;)
    Pysznie wygląda ta tarta.
    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger