wtorek, grudnia 13, 2016

CIECIORKA PO BRETOŃSKU

Cieciorka po bretońsku to danie powstałe z wymienienia fasoli na cieciorkę, w przepisie na "Fasolkę po bretońsku". Smak "Fasolki po bretońsku" uwielbiam, natomiast nie lubię białej fasoli samej w sobie. To też postanowiłam wymienić fasolę jaś na inną roślinę strączkową- moją ulubioną ciecierzycę.
Wersja z cieciorką podbiła moje serce ❤  i mój żołądek! Nawet mój mąż - wielki fan fasoli, który podczas gotowania bardzo sceptycznie podchodził do tego dania, bo "jak to fasolka po bretońsku zamieniona na cieciorkę", nie mógł się najeść i przyznał rację, że bardzo dobra 😉
P.S. Przepis na "Fasolkę po bretońsku" dostałam od mojego taty, będą jeszcze na studiach i to jest ten przepis. Wymieniłam jedynie fasolę na ciecierzycę, ale resztę pozostawiłam bez zmian.


Składniki:
  • 300 g cieciorki
  • 2 cebule
  • ok. 250 g boczku wędzonego
  • ok. 300 g kiełbasy drobiowej
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 szklanka soku pomidorowego
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • 1 łyżeczka kminku całego
  • kminek mielony
  • słodka papryka mielona
  • szczypta papryki chili
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka ketchupu
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Cieciorkę zalewamy wrzątkiem na 15 min. Po tym czasie, odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Dodajemy kminek i liść laurowy. Ostawiamy na całą noc.
Następnego dnia gotujemy cieciorkę w wodzie, której się moczyła, do momentu aż będzie miękka. 
Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy do zeszklenia na patelni, na rozgrzanym oleju. Od boczku odcinamy tłuszcz, a następnie kroimy go w kostkę i wrzucamy do cebuli. Smażymy aż boczek się trochę wytopi i przyrumieni. Kiełbasę, gdy jest taka potrzeba, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię do boczku i podsmażamy. Następnie wrzucamy krojone pomidory z puszki i smażymy jeszcze ok. 5 min. 
Zawartość patelni przenosimy do garnka i zalewamy gorącą wodą w ilości ok. 1,5 l. Następnie dodajemy ugotowaną cieciorkę, sok pomidorowy oraz przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, kminek mielony, słodką paprykę mieloną, paprykę chili oraz cukier i ketchup. Gotujemy przez ok. 10-15 min. Przyprawiamy do smaku pieprzem i solą.







3 komentarze:

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger