środa, listopada 30, 2016

SZPINAK Z BOCZKIEM I SEREM PLEŚNIOWYM

Obiad w 20 minut! Bardzo szybki i składający się z kilku składników przepis na pyszny obiad. To propozycja dla tych, którzy nie mają czasu stać w kuchni lub tego po prostu nie lubią. Makaron ze szpinakiem, boczkiem i serem pleśniowym. Dla mnie pycha!


Składniki:
  • ok. 300 g boczku wędzonego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g szpinaku mrożonego rozdrobionego
  • 5 łyżek śmietany 30%
  • 400 g makaronu kokardki
  • 150 g sera pleśniowego
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Boczek wędzony kroimy w kostkę. Gdy jest bardzo przerośnięty tłuszczem to odcinamy ten tłuszcz. Boczek wrzucamy na patelnię bez tłuszczu i smażymy go. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię do boczku. Smażymy, co jakiś czas mieszając. Gdy boczek ładnie nam się podsmaży dodajemy kawałki szpinaku mrożonego i mieszamy do momentu całkowitego rozmrożenia szpinaku. Następnie dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz przyprawiamy pieprzem i solą. Na końcu dodajemy śmietanę 30%. Mieszamy.
Ser pleśniowy kroimy w kostkę.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju według instrukcji na opakowaniu.
Na talerz wykładamy ugotowany makaron, na niego gotowy szpinak z boczkiem i wierzch posypujemy pokrojonym serem pleśniowym.






5 komentarzy:

  1. Dla mnie też pycha, zjadłabym z chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  2. szpinak, boczek i makaron-wszystko bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda te dania :) Mniam ;)
    Strasznie lubię szpinak :) Fajnie, że można kupić mrożony szpinak. Ze szpinaku można zrobić wiele dań ;)
    Pozdrowionka.
    Patryk

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję! Czasami dania najprostsze są najlepsze ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger