PLACKI KUKURYDZIANE W 2 WERSJACH

Pyszne placuszki kukurydziane w dwóch wersjach: na słodko z winogronami oraz wytrawne z kabanosami. Dla każdego coś dobrego. Idealne na śniadanie, podwieczorek jak i kolację.

Składniki:

Wersja wytrawna:
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych 
  • 2 jajka 
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 1/2 szklanki mąki 
  • 3 plasterki sera żółtego
  • pęczek szczypiorku
  • 3 kabanosy
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Wykonanie:

W misce rozbełtujemy jajka, dodajemy mleko, mąkę i dokładnie mieszamy aby nie powstały grudki. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Ser żółty kroimy na mniejsze kawałki, a kabanosy w plasterki. Wszystko wrzucamy do miski i mieszamy z przygotowaną masą. Przyprawiamy pieprzem i solą. Na końcu wrzucamy płatki kukurydziane. Mieszamy i odstawiamy na 15-20 min. Placki smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z ketchupem lub innym sosem. Można do nich podać sałatę.








Wersja na słodko:
  • 2 szklanki płatków kukurydzianych
  • 2 jajka 
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki mąki 
  • 1 łyżka cukru pudru 
  • ok. 15 szt. winogron różowych
  • olej do smażenia 
Wykonanie:

W misce rozbełtujemy jajka, dodajemy mleko, mąkę, cukier puder i dokładnie mieszamy aby nie powstały grudki. Winogrona myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do miski i mieszamy z przygotowaną masą. Na końcu wrzucamy płatki kukurydziane. Mieszamy i odstawiamy na 15-20 min. Placki smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z cukrem pudrem, dżemem lub bitą śmietaną.




Komentarze

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny