piątek, 18 listopada 2016

PASZTETY JAGLANY Z SOCZEWICĄ I JABŁKIEM

Bezmięsny pasztet do chleba z kaszy jaglanej z dodatkiem soczewicy i kostek jabłkowych (BadaPak). Jest pyszną alternatywą dla pasztetów mięsnych. O jego smaku decydują przede wszystkim dodatki i przyprawy. Można do niego dodać także warzywa, np. marchewkę, pietruszkę, wcześniej ugotowane. Przygotowuje się go raz dwa 😉


Składniki:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 szklanka soczewicy
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 łyżka masła
  • 55 g kostki jabłkowej
  • cząber
  • majeranek
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Wykonanie:

Soczewicę gotujemy aż będzie miękka. Kaszę jaglaną gotujemy w 2,5 szklanki wody, wrzucamy do niej kostkę rosołową, a gdy wchłonie już całą wodę dodajemy łyżkę masła. Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju razem z ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Do miski wrzucamy ostudzoną i ugotowaną soczewicę oraz kaszę jaglaną, dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem, jajka, sos sojowy i przyprawy: sól, pieprz, cząber, majeranek. Wszystko miksujemy za pomocą blendera na gładką masę. Na końcu dodajemy kostki jabłkowe i mieszamy łyżką. Masę przenosimy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 na 40-50 min. Studzimy. 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

wydruk

Podziel się ze znajomymi :)