wtorek, 18 października 2016

ZUPA POMIDOROWO-SEROWA Z BROKUŁAMI

Zupa pomidorowa w trochę ulepszonej wersji z brokułami, makaronem ryżowym, zabielana serkiem topionym. Każdy wielbiciel pomidorówki powinien jej spróbować!


Składniki:
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/3 selera
  • 1 podudzie z kurczaka
  • 1/2 brokuła
  • 2 cebule
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • garść makaronu ryżowego
  • 100 g serka topionego bez dodatków
  • 2 łyżki oliwy
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • sól, pieprz-ziarenka

Wykonanie:

Podudzie z kurczaka myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy ok. 1,5-2 l zimnej wody. Zagotowujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, zbieramy szumowiny (pianę, która powstała na powierzchni) i wrzucamy obrane i opłukane warzywa: marchewkę pokrojoną w kostkę, całą pietruszkę i całego selera. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem ok. 45 min. W tym czasie, obieramy cebulę, kroimy w kostkę i przysmażamy na oliwie do zeszklenia. Następnie do cebuli wrzucamy pomidory z puszki i przysmażamy ok. 5 min. Po upływie 45 min. do garnka wrzucamy podsmażone pomidory z cebulką i gotujemy razem ok. 5-7 min. Brokuła myjemy, dzielimy na mniejsze różyczki i wrzucamy do zupy. Gotujemy kolejne 5 min. Następnie dodajemy serek topiony, pokrojony na mniejsze kawałki. Mieszamy do momentu aż cały się rozpuści w zupie. Na końcu wrzucamy garść makaronu ryżowego i gotujemy zupę do jego miękkości. Przyprawiamy solą i pieprzem. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

wydruk

Podziel się ze znajomymi :)