piątek, października 21, 2016

ZAPIEKANKA GRYCZANA Z BROKUŁAMI I FETĄ

Szukasz oryginalnego pomysłu na dobrą kolację ? Proponuję treściwą i zdrową zapiekankę z kaszy gryczanej z brokułami i fetą. Nieźle brzmi...i nieźle smakuje 😉


Składniki:
  • 2 torebki kaszy gryczanej (200 g)
  • 1 cebula
  • 1 mały brokuł
  • 200 g sera feta
  • 4 duże jajka
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

Wykonanie:

Kaszę gryczaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Studzimy. Brokuła myjemy, dzielimy na mniejsze różyczki i gotuje w osolonej wodzie, aż będzie miękki. Studzimy. Ser feta kroimy w kostkę. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Jajka wrzucamy do miski, dodajemy pieprz, sól, zioła prowansalskie i rozbełtujemy. Do rozbełtanych jajek dodajemy ostudzoną kaszę gryczaną i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy cebulę, natkę pietruszki, pokrojonego brokuła i ser feta. Kilka kostek sera feta możemy odłożyć, by poukładać go na wierzchu zapiekanki. Delikatnie mieszamy łyżką. Gotową masę wykładamy na formę do tarty i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 min.
Podajemy na gorąco.

Rada:

Jeżeli posiadamy teflonową formę do tarty to jej nie trzeba wcześniej smarować masłem. Natomiast inne należałoby wysmarować, aby zapiekanka nie przywarła do spodu.








P.S. Przepis mojego autorstwa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger