niedziela, 9 października 2016

PIECZONE PODUDZIA Z KURCZAKA Z MIODEM I SEZAMEM + FRYTKI Z BATATÓW

Bardzo klasyczny niedzielny obiad trochę w innej odsłonie. Pieczone podudzia z kurczaka w marynacie słodko-ostrej, obsypane sezamem a do tego pieczone w ziołach frytki z batatów.

Składniki:
  • 0,5 kg podudzi z kurczaka (tzw. pałki)
  • 2 łyżki miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • ok. 2-3 cm imbiru
  • 2-3 łyżki sezamu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 5 łyżek oliwy
  • 0,5 kg batatów
  • mielona słodka papryka
  • mielona papryka chili
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
Wykonanie:

Podudzia z kurczaka najlepiej zamarynować dzień wcześniej.
Marynata: Czosnek obieramy i bardzo drobno siekamy. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o małych oczkach. W misce łączymy ze sobą 2 łyżki oliwy, sok z cytryny, miód, sos sojowy, posiekany czosnek, starty imbir, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki papryki chili (lub więcej jak ktoś lubi bardzo ostre) oraz sól i pieprz.
Podudzia z kurczaka myjemy, osuszamy i czyścimy z niepotrzebnych części. Obtaczamy je w przygotowanej marynacie, po czym układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Mięso wkładamy w przykrytym naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do temp. 190 stopni na 30 min. W tym czasie przygotowujemy frytki z batatów.
Bataty obieramy ze skórki, myjemy, suszymy i kroimy w słupki. W misce mieszamy ze sobą 2-3 łyżki oliwy z 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczką ziół prowansalskich, pieprzem i solą. Gotowe słupki z batatów wkładamy do miski i obtaczamy w oliwie z przyprawami. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Po 30 min. odkrywamy naczynie żaroodporne, podudzia obsypujemy sezamem i pieczemy jeszcze około 20-30 min. już bez przykrywania. W tym czasie do piekarnika wkładamy blaszkę z pokrojonymi batatami (najlepiej nad naczyniem z podudziami). Pieczemy około 30 min. Około 5 min. przed końcem czasu możemy włączyć termoobieg, gdy chcemy, aby nasze frytki i podudzia były bardziej chrupiące. Gotowy obiad podajemy z ulubioną sałatką. 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

wydruk

Podziel się ze znajomymi :)