środa, 12 października 2016

OMLECIKI BROKUŁOWE

Omleciki brokułowe to propozycja na śniadanie, które da nam zastrzyk energii na cały dzień 💪 A przy tym jest bardzo zdrowe i smaczne...


 Składniki:
  • 1/2 średniej wielkości brokuła
  • 3 jajka
  • 100 g sera żółtego
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Sos:
  • 3-4 łyżki jogurtu greckiego
  • pęczek koperku
  • garść ziaren słonecznika
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Brokuła myjemy i gotujemy w osolonym wrzątku, aż będzie miękki. Odcedzamy go z wody, studzimy i kroimy na mniejsze kawałki. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Natkę pietruszki myjemy, suszymy i drobno siekamy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Do żółtek dodajemy szczyptę pieprzu i rozbełtujemy je. Żółtka mieszamy delikatnie łyżką z pianką z białek. Dodajemy pokrojone brokuły, starty ser i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wykładamy masę jajeczną łyżką, tworząc 3-4 małe omleciki. Smażymy 3-4 min., aż jajka się zetną. Odwracamy na drugą stronę i smażymy kolejne 3-4 min.
Sos: Pęczek koperku myjemy, osuszamy i siekamy. Do pojemnika od blendera ręcznego wrzucamy posiekany koperek, jogurt grecki i garść ziaren słonecznika. Miksujemy wszystko przez ok. 2-3 min.
Sos przekładamy do miseczki. Doprawiamy go solą i pieprzem.
Gotowe omleciki wykładamy na talerz i polewamy je sosem koperkowym.

Rada:

Zamiast sera żółtego można dodać ser typu feta ( ok. 100 g).







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

wydruk

Podziel się ze znajomymi :)