wtorek, 25 pa藕dziernika 2016

BURGERY OWSIANE Z CUKINI膭 I MARCHEWK膭

Domowy i zdrowy fast food 馃崝 - jarskie burgery z p艂atkami owsianymi, cukini膮, marchewk膮, ziarnami s艂onecznika oraz kasz膮 jaglan膮. Pieczone w piekarniku. Pychota! Zajadaj膮 si臋 nimi nawet mi臋so偶ercy 馃槈


Sk艂adniki:
  • 1 艣rednia cukinia
  • 1 du偶a marchewka
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1/2 kostki roso艂owej
  • 1 jajko
  • gar艣膰 ziaren s艂onecznika
  • 1/2 szklanki m膮ki
  • 1 szklanka p艂atk贸w owsianych g贸rskich
  • pieprz, s贸l, zio艂a prowansalskie
Dodatkowo:
  • bu艂ki
  • ser 偶贸艂ty
  • pomidor
  • sa艂ata
  • kie艂ki
  • majonez, ketchup
Wykonanie:

Kasz臋 jaglan膮 gotujemy w wodzie (1 szklanka kaszy na 2,5 szklanki wody) razem z kostka roso艂ow膮 do momentu a偶 kasza wch艂onie ca艂膮 wod臋. Odstawiamy do wystygni臋cia. Marchewk臋 i cukini臋 obieramy, myjemy, osuszamy i 艣cieramy na tarce o grubych oczkach. Cebul臋 obieramy i kroimy w drobn膮 kostk臋. Natk臋 pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. W misce mieszamy: start膮 marchewk臋 i cukini臋, ugotowan膮 kasz臋 jaglan膮, posiekan膮 natk臋 pietruszki, drobno posiekan膮 cebulk臋, ziarna s艂onecznika, s贸l, pieprz, zio艂a. Wbijamy jajko, dodajemy m膮k臋, p艂atki owsiane i wyrabiamy jak mielone. Formujemy burgery i uk艂adamy na blaszce wy艂o偶onej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w temp. 200 st. przez 10-15 min., kolejne 10 min. pieczemy z funkcj膮 grilla, nast臋pnie przewracamy na drug膮 stron臋 i pieczemy jeszcze 5-10 min. ale ju偶 tylko z funkcj膮 grilla.  
Gotowe burgery zapiekamy razem z serem w bu艂ce, nast臋pnie podajemy z warzywami: pomidorem, sa艂atk膮, kie艂kami i czym jeszcze chcemy. Dodatkowo mo偶emy doda膰 ketchup lub/i majonez.











2 komentarze:

  1. Fajny przepis na po偶ywne danie dla rodziny. Gratuluje pomys艂u i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsu艅

wydruk

Podziel si臋 ze znajomymi :)