Sposób na szybki świąteczny makowiec

Gdy nadchodzi świąteczny czas, w każdej kuchni unosi się zapach tradycyjnych wypieków, a wśród nich króluje niezastąpiony makowiec. W tym artykule odkryjesz sposób na szybki świąteczny makowiec, który zaskoczy swoim smakiem każdego, kto usiądzie przy Twoim stole. Przygotowanie tego pysznego wypieku jest prostsze, niż mogłoby się wydawać!




Przygotowanie pysznego makowca

Przygotowanie pysznego makowca to nie tylko kulinarna tradycja, ale także sztuka, która przekazuje świąteczne ciepło i radość. Ten klasyczny wypiek, z jego bogatym, makowym nadzieniem i delikatnym ciastem, jest symbolem świątecznego stołu, przynoszącym wspomnienia rodzinnych chwil i radosnych spotkań. 

Szukasz sposobu na szybkie ciasto z masą makową z puszki? Oto prosty przepis na makowca na kruchym cieście:


Niezbędne składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g schłodzonego masła
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych/włoskich
  • 1 puszka masy makowej (850 g)

Przepis:
  • Do przesianej przez sito mąki dodajemy posiekane, schłodzone masło, cukier, cukier z wanilią, jajko, żółtko i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie równe części, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 30 min., aby się schłodziło.
  • Po tym czasie jedną porcją ciasta wylepiamy spód natłuszczonej formy. Na cieście rozsmarowujemy masę makową. Wierzch posypujemy równomiernie posiekanymi orzechami. Przykrywamy pozostałym ciastem startym na tarce na dużych oczkach.
  • Makowiec pieczemy ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyjmujemy i studzimy na kratce.


Propozycje dodatków

Makowiec to wypiek, który doskonale komponuje się z różnorodnymi dodatkami. Możesz posypać go cukrem pudrem lub polać lukrem dla dodatkowej słodyczy. Świetnie smakuje z kwaśnymi owocami, jak jabłka czy maliny, które równoważą słodycz maku. Bakalie jak rodzynki, żurawina czy orzechy włoskie wzbogacą smak i teksturę ciasta. Alternatywnie, możesz polać makowiec miodem lub karmelem, aby dodać mu intensywności.



* Wpis sponsorowany/Artykuł zewnętrzny

Komentarze

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny