Pizza z beszamelem i figami

Przedstawiam pizzę w rewelacyjnym wydaniu. Pizza blanca to pizza biała bez sosu pomidorowego. Przygotowana na cienkim i chrupiącym spodzie, z sosem beszamelowym oraz pysznymi dodatkami - szynką parmeńską, serem pleśniowym, świeżymi figami oraz dużą ilością ciągnącego się sera mozzarella. Jest genialna w smaku. Pizza inna niż wszystkie!

Jeżeli nie lubisz nudy i szukasz urozmaicenia w kuchni to koniecznie spróbuj pizzy białej z beszamelem i figami. Skorzystaj z przepisu póki dostępne są w sklepach świeże figi.


Pizza biała z beszamelem i figami


Składniki:

Ciasto:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypania
  • 150 ml ciepłej wody
  • 15 g drożdży świeżych
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
Dodatki:
  • 100 g tartej mozzarelli
  • 2-3 figi świeże
  • ok. 30-40 g sera z niebieską pleśnią
  • ok. 60-70 g szynki parmeńskiej
Sos beszamelowy:
  • 1 szklanka mleka
  • 1 i 1/2 łyżki mąki
  • 25 g masła
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa



Już w sprzedaży!
Moja pierwsza książka kulinarna

Książka kulinarna Kuchnia MagdaLeny



Wykonanie:

Ciasto: 
W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 min, aż zacznie się pienić.

Następnie dodajemy przesianą przez sito mąkę pszenną, sól oraz oliwę z oliwek. Wyrabiamy ciasto (ręcznie lub za pomocą robota planetarnego), aż będzie elastyczne.
Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 min., aż urośnie.


Sos beszamelowy:
W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy porcjami mąkę. Cały czas mieszamy za pomocą rózgi, aby nie powstały grudki. Następnie wlewamy mleko i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając rózgą, aż sos zgęstnieje. Może to potrwać nawet do 10 minut i przez ten czas nie przestajemy mieszać, by nie powstały grudki. 

Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Przykrywamy folią spożywczą tak, aby dotykała ona powierzchni sosu i studzimy.


Dodatki:
Figi myjemy i kroimy w plasterki.
Ser pleśniowy kroimy/ kruszymy na mniejsze kawałki.
Szynkę parmeńską kroimy wzdłuż na pół.


Pizza:
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na cienki, okrągły placek i przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy ciasto sosem beszamelowym i posypujemy tartą mozzarellą.

Następnie układamy szynkę parmeńską, plasterki figi i posypujemy kawałkami sera pleśniowego.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 15-18 min.
Podajemy na ciepło.


Pizza blanca z beszamelem i figami

Pizza z beszamelem, szynką parmeńską, serem pleśniowym i figami

Pizza biała z figami, szynką parmeńską i serem pleśniowym

Pizza z figami

Komentarze

  1. Naprawdę ciekawa odmiana pizzy ;) jakoś do tej pory nigdy nie jadłam odmiany z figami oraz serem pleśniowym. Brzmi na tyle interesująco, że będę musiała postarać się o jej spróbowanie już za niedługo hahah. Poza tym sos beszamelowy to także coś nowego jeśli chodzi o pizzę. A oczekiwałam, że akurat przy tym daniu, nie można trafić na jakieś szczególne nowości ;) Z pewnością zostałam mile zaskoczone. Zapisałam sobie już przepis i przy najbliższej okazji, postaram się o jego wykorzystanie, także dziękuję za niego!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny