Drewno czy stal nierdzewna – co najlepiej wybrać do swojej kuchni?

Drewniane szafki i blaty kuchenne kojarzą się z wysoką jakością, elegancją i dobrym gustem. Jako szef kuchni albo właściciel restauracji z pewnością chciałbyś być tak postrzegany, prawda? Jednak to, co sprawdza się w prywatnym mieszkaniu i domu, nie zawsze okazuje się najlepszym rozwiązaniem do profesjonalnej kuchni. Z tego powodu większość przedsiębiorców z branży stawia na stal nierdzewną. Dlaczego?




Drewno vs stal nierdzewna w kuchni a przepisy przeciwpożarowe

Zgodnie z rozporządzenie ministra infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. (Dz. U. Nr 75, poz. 690) większość lokali gastronomicznych czy hoteli w kwestii zagrożenia życia i zdrowia ludzi wskutek wybuchu pożaru kwalifikuje się jako ZL I, ZL III lub ZL V. Jeśli chodzi o wybór mebli kuchennych w takich miejscach najistotniejsza jest sekcja „Wymagania przeciwpożarowe dla elementów wykończenia wnętrz i wyposażenia stałego. Już pierwszy punkt mówi: „W strefach pożarowych ZL I, ZL II, ZL III i ZL V stosowanie do wykończenia wnętrz materiałów łatwo zapalnych, których produkty rozkładu termicznego są bardzo toksyczne lub intensywnie dymiące, jest zabronione”.

Możesz mieć drewniane blaty i szafki w restauracyjnej kuchni, jeśli są one odpowiednio zaimpregnowane. Drewno może uzyskać klasę reakcji na ogień B-s2, d0, co oznacza bardzo ograniczony udział w pożarze. Jednak preparaty muszą być użyte we właściwy sposób i w odpowiedniej ilości. Wielu właścicieli lokali woli więc kupić meble ze stali nierdzewnej, aby spać spokojnie i nie obawiać się, że kuchnia nie przejdzie pomyślnie kontroli.


Drewno vs stal nierdzewna w kuchni a trwałość

Nie ulega wątpliwości, że drewniane meble nie są tak odporne na warunki panujące w kuchni jak te ze stali nierdzewnej. Wysoka wilgotność i temperatura, używanie ostrych narzędzi, pryskający gorący olej to tylko kilka codziennych wyzwań, przed którymi staną meble kuchenne – zwłaszcza w lokalu gastronomicznym. Każdy z tych czynników może szybko i trwale uszkodzić drewno.

Drewniane blaty trzeba odpowiednio pielęgnować i to raczej łagodnymi środkami, co zajmuje sporo czasu. Poza tym są one podatne na rozpulchnianie (szczególnie na wszelkich łączeniach, w narożnikach i na obrzeżach), a takie osłabione miejsca stwarzają idealne warunki do rozwoju drobnoustrojów, takich jak bakterie czy grzyby.

Te problemy nie dotyczą mebli ze stali nierdzewnej. Nie oznacza to, że takie wyposażenie „myje się samo”, ale czyszczenie go jest szybsze, można też użyć silniejszych środków bakterio- i grzybobójczych. Stal nierdzewna jest też dużo bardziej odporna na intensywną eksploatację, zarysowania i inne uszkodzenia mechaniczne. Co to dla Ciebie oznacza w praktyce? Że mebli ze stali nie będziesz musiał wymieniać przez wiele lat.


Drewno vs stal nierdzewna – design

Drewno jest materiałem naturalnie „ciepłym”, przez co wprowadza do wnętrza przytulny klimat. Drewniane meble można też dobrać zarówno do wnętrza klasycznego, jak i nowoczesnego. Szafki i regały ze stali nierdzewnej doskonale pasują za to do kuchni w stylu industrialnym czy minimalistycznym. Jeśli chodzi o funkcjonalność, to producenci mebli z obydwu materiałów oferują ciekawe rozwiązania.

Gdy urządzasz kuchnię w domu czy mieszkaniu, design na pewno będzie jednym z ważniejszych kryteriów wyboru i możesz pozwolić sobie na pełną dowolność. Jednak w lokalach, zwłaszcza tych z otwartą kuchnią, meble ze stali nierdzewnej zbudują bardziej profesjonalny wizerunek.

Zarówno drewno, jak i stal mają wady i zalety. Jednak wysokiej jakości stal nierdzewna to najtrwalszy materiał, którego możesz użyć w kuchni. Co ciekawe – używa się go również do produkcji garnków i patelni, jako uzupełnienie innych materiałów (szczególnie cenna jest np. porcelana gastronomiczna z serii Nostalgia White).



* Wpis sponsorowany/Artykuł zewnętrzny

Komentarze

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny