Sernik caffe latte

Pieczony sernik caffe latte macchiato przygotowany na spodzie herbatnikowym, z bitą śmietaną na wierzchu. Składa się z dwóch mas serowych - białej, mlecznej z serka mascarpone z dodatkiem śmietanki kremówki i białej czekolady oraz masy kawowej wykonanej z twarogu półtłustego z dodatkiem kawy espresso oraz słodkiej śmietanki, które podczas pieczenia lekko się mieszają, tworząc naprzemienne warstwy.
Sernik ma delikatną, kremową i aksamitną konsystencję, o mocno wyczuwalnym kawowym smaku. Prawdziwa rozkosz dla wielbicieli kawy, nie tylko latte...


Kawa to najpopularniejszy napój na świecie i nieodłączny element spotkań towarzyskich. Wypija jej się około 400 miliardów filiżanek rocznieWiększość osób nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki dobrej i aromatycznej kawy. Dlatego dzisiaj w cenie jest nie byle jaka kawa z marketu, ale dobrej jakości, przygotowana z najlepszych ziaren, która zachwyca smakiem już od pierwszego łyka. Taką jakościową kawę, z różnych zakątków świata możemy nabyć w sklepie Coffeedesk.pl. Kupując kawę w specjalistycznym sklepie znamy jej datę palenia i możemy wybrać nie tylko jej pochodzenie, ale także obróbkę, stopień palenia, rodzaj oraz palarnię. 

Kawa niejedno ma imię, można ją podawać na wiele sposobów, m.in.:
  • espresso - intensywny w smaku napój kawowy z warstwą gęstej i trwałej pianki. Przygotowuje się z drobno zmielonych ziaren kawy, przez które przepuszcza się 25 do 35 ml gorącej wody pod ciśnieniem. Jest bazą do większości napojów kawowych
  • espresso doppio - podwójne espresso (z podwójnej ilości kawy i wody)
  • cappuccino - to espresso z dodatkiem spienionego mleka, z puszystą mleczną pianką na wierzchu
  • americano - czarna kawa, która składa się z espresso i dużej ilości wody
  • macchiato - espresso z odrobiną spienionego mleka
  • ristretto - mocniejsza odmiana espresso, przygotowana z połowy ilości wody
  • caffe latte - kawa z mlekiem, która składa z espresso i dużej ilości spienionego mleka, które dominuje w tym napoju. Kawa to jedynie 20% całości, resztę zajmuje mleko, z wysoką mleczną pianką
  • latte macchiato - trójwarstwowa kawa, składająca się z mleka na samym dole, kawy w środku oraz mlecznej pianki na wierzchu. Podaje się ją w wysokich, przezroczystych szklankach, by doskonale było widać te 3 warstwy
  • mocha - połączenie espresso, dużej ilości mleka oraz gęstej czekolady. Często podaje się ją w towarzystwie bitej śmietany
  • caffe con panna - espresso z bitą śmietaną
  • freddo - espresso na zimno
  • caffe breve - espresso ze spienionym mlekiem i bitą śmietaną
Praktycznie każdą z wyżej wymienionych kaw jesteśmy w stanie przygotować w domu, pod warunkiem, że posiadamy dobrej  jakości ekspres. Jeśli chcesz cieszyć się w domu smakiem kawy jak w najlepszej kawiarni, to sprawdź ofertę ekspresów do kawy różnych producentów, a z pewnością wybierzesz coś dla siebie!


coffeedesk.pl


Składniki:

Spód:
  • 100 g herbatników
  • 50 g masła
Masa mleczna:
  • 250 g mascarpone
  • 2 jajka
  • 50 g białej czekolady
  • 75 ml śmietanki 30%
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego
Masa kawowa:
  • 250 g twarogu sernikowego
  • 2 jajka
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 25-30 ml espresso
  • ok. 1/2 szklanki cukru
  • 1 pełna łyżka budyniu śmietankowego
Bita śmietana:
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2-3 łyżki cukru pudru 
  • płatki czekoladowe


Wykonanie:

Spód:
Herbatniki kruszymy na miałko i dodajemy roztopione masło. Wszystko razem dokładnie mieszamy i powstałym "mokrym piaskiem" wylepiamy dno tortownicy (średnica 18 cm), wyłożone papierem do pieczenia, mocno dociskając. Wkładamy do lodówki.


Masa mleczna:
Czekoladę białą siekamy.
Śmietankę 30% podgrzewamy w garnku na palniku (nie doprowadzamy do zagotowania). W gorącej śmietance rozpuszczamy białą czekoladę. Po rozpuszczeniu ściągamy z palnika i studzimy.

Mascarpone przekładamy do miski i mieszamy z cukrem i śmietanką z rozpuszczoną czekoladą. Składniki miksujemy krótko tylko do połączenia składników. Próbujemy czy masa jest odpowiednio słodka dla nas.
Następnie dodajemy jajka i na końcu wsypujemy proszek budyniowy, po każdym składniku miksujemy bardzo krótko, tylko by składniki się połączyły, bez napowietrzania masy.

Masę serową wylewamy na przygotowany spód ciasteczkowy i wyrównujemy.


Masa kawowa:
Twaróg przekładamy do miski i mieszamy z cukrem i śmietanką oraz zimnym espresso. Składniki miksujemy krótko tylko do połączenia składników. Próbujemy czy masa jest odpowiednio słodka dla nas.
Następnie dodajemy jajka i na końcu wsypujemy proszek budyniowy, po każdym składniku miksujemy bardzo krótko, tylko by składniki się połączyły, bez napowietrzania masy.

Masę wykładamy delikatnie łyżką na masę mleczną.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (z funkcją pary lub ustawiamy naczynie z wodą na dnie piekarnika) i pieczemy około 60-70 min. Zostawiamy w wyłączonym piekarniku na około 15-20 min. Następnie uchylamy drzwiczki i studzimy. Wkładamy na kilka godzin do lodówki.


Bita śmietana:
Zimną śmietankę kremówkę razem z cukrem pudrem ubijamy mikserem na sztywną masę. Następnie wykładamy na schłodzony sernik.

Wierzch posypujemy płatkami czekoladowymi.
Przechowujemy w lodówce.


Sernik kawowy

Sernik caffe latte z bitą śmietaną

Sernik kawowy z bitą śmietaną

Kawa coffeedesk

ekspres do kawy coffeedesk

* Wpis powstał we współpracy ze sklepem coffeedesk.pl




Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny