Sernik wielkanocny

Sernik śmietankowy z bitą śmietaną, wykonany na spodzie herbatnikowym. Jest doskonały! Wychodzi bardzo puszysty i delikatny. Idealnie sprawdzi się jako wielkanocne ciasto.

Spód sernika to zmielone herbatniki z dodatkiem masła oraz piany z białka, dzięki temu oszczędzamy czas i mamy mniej pracy niż przy cieście kruchym.
Do masy serowej poza bitą śmietaną dodajemy także ubitą pianę z białek, dzięki temu sernik jest tak delikatny i leciutki jak obłoczek, że dosłownie rozpływa się w ustach. Taki sernik na pianie podczas pieczenia dość sporo wyrośnie, jednak podczas studzenia opadnie równo do wyjściowej wysokości.

Wierzch sernika możemy posypać cukrem pudrem lub wykonać polewę z białej czekolady. Natomiast ja postawiłam na bardziej oryginalne rozwiązanie - krem mleczno-orzechowy z solą himalajską, który dodaje ciekawego akcentu i świetnie współgra ze smakiem sernika.

NUTLOVE White Choco Peanut od Allnutrition to pyszny krem z białej czekolady z dodatkiem chrupiących, prażonych orzeszków ziemnych oraz soli himalajskiej. Krem nie zawiera cukru, ani oleju palowego. Nie znajdziemy w nim również tłuszczów trans. Słodzony jest maltitolem i zawiera sporą ilość orzechów arachidowych. Świetnie komponuje się też z naleśnikami, omletami, waflami ryżowymi i innymi deserami. W smaku jest naprwdę genialny - przypomina cukierki białe Michałki, tylko w zdrowszym wydaniu. Jego słodko-słony smak jest tak uzależniający, że dosłownie można go jeść łyżeczkami!

Sernik śmietankowy


Składniki:

Spód:
  • 150 g herbatników
  • 50 g masła
  • 1 białko
  • szczypta soli
Masa serowa:
  • 500 g twarogu sernikowego
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru + 1 łyżka do białek
  • 1 szklanka śmietanki 30% (250 ml)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru (40 g)
Polewa:


Wykonanie:

Spód:
Białko ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę.
Herbatniki mielimy na miałko, wrzucamy do miski, dodajemy roztopione masło i mieszamy. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białka i delikatnie mieszamy łyżką. Powstałą masę wykładamy na dno tortownicy (średnica około 22-23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, mocno dociskając. 
Wkładamy do lodówki.

Masa serowa:
Oddzielamy żółtka od białek. 
Białka z 1 łyżką cukru ubijamy mikserem na sztywną pianę. 
Zimną śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną masę.
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą i jasną masę. Następnie dodajemy porcjami twaróg oraz proszek budyniowy i miksujemy krótko, do połączenia składników. 
Do masy serowej dodajemy najpierw ubitą śmietanę kremówkę, a później pianę z białek i całość delikatnie mieszamy za pomocą łyżki drewnianej lub szpatułki. 
Gotową masę wylewamy na przygotowany spód wyciągnięty z lodówki, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w temp. 160 stopni przez 70-75 min. Po upieczeniu zostawiamy jeszcze na około 20-30 min. w zamkniętym piekarniku. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
Wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Polewa:
W miseczce do rozpuszczania czekolady umieszczamy krem z białej czekolady oraz olej. Miseczkę umieszczamy na rondelkiem z gotującą się wodą. Czekamy, aż krem stanie się bardziej płynny pod wpływem pary wodnej, a następnie mieszamy do połączenia składników. 

Zamiast polewy sernik możemy oprószyć cukrem pudrem lub wykonać polewę z białej czekolady.

Gotową polewę rozsmarowujemy na wierzchu sernika. Dekorujemy według własnego uznania.
Przechowujemy w lodówce.


Puszysty sernik śmietankowy

Sernik z kremem NUTLOVE White Choco Peanut

NUTLOVE White Choco Peanut Allnutrition

Sernik z bitą śmietaną

Puszysty sernik z bitą śmietaną

Puszysty sernik wielkanocny

Sernik z polewą NUTLOVE White Choco Peanut


* Wpis powstał we współpracy ze sklepem SFD

Komentarze

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny