Piernik z jabłkami i orzechami

Ekspresowy przepis na świąteczny piernik z dodatkiem tartych jabłek oraz posiekanych orzechów włoskich. Jest pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu! Ma wspaniały korzenny smak oraz zapach, jest wilgotny w środku dzięki dodanym jabłkowym, a dodatkowo zawiera sporą ilość chrupiących orzechów. Z wierzchu oblany jest pyszną polewą z gorzkiej czekolady i śmietanki kremówki oraz obsypany posiekanymi orzechami.
Słodzony jest tylko miodem, ale jeśli ktoś lubi mocno słodkie ciasta, to zawsze dodatkowo może dosłodzić ciasto cukrem. Ja osobiście już nie dosładzałam i piernik na samym miodzie był dla mnie wystarczająco słodki. W celu zwiększenia słodyczy ciasta można również wybrać słodkie jabłka.

Piernik z jabłkami

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki płynnego miodu
  • 1/2 szklanki mleka
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 20 g przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jabłka
  • 2 garście orzechów włoskich
  • cukier (opcjonalnie)
Polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1/3 szklani śmietanki 30%
  • posiekane orzechy włoskie



Wykonanie:

Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Orzechy włoskie drobno siekamy.

W misce mieszamy składniki suche: mąkę przesianą przez sito, przyprawę do piernika oraz sodę oczyszczoną.
W drugiej misce jajka ubijamy mikserem, aż zjaśnieją. Do jajek dodajemy płynny miód oraz mleko i mikujemy do połączenia składników. Następnie nie przerywając miksowania, cienką strużką wlewamy olej. Na końcu dodajemy porcjami składniki suche i miksujemy, aż ciasto stanie się jednolite i gładkie.
Do ciasta dodajemy tarte jabłka oraz posiekane orzechy i wszystko mieszamy dokładnie łyżką.
Ciasto przenosimy do keksówki (około 25 x 15 cm) i wkładamy do piekarnika nagzranego do 180 stopni. Pieczemy około 50-55 min., do suchego patyczka. Studzimy.

Polewa:
Czekoladę siekamy na mniejsze kawałki.
W garnuszku podgrzewamy śmietankę - nie zagotowujemy! Dodajemy posiekaną czekoladę i wszystko mieszamy, aż czekolada się rozpuści i uzyskamy gładką polewę. Studzimy.

Polewę rozprowadzamy do wystudzonym pierniki i wierzch posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.

Rada:
Gdy do przepisu chcemy dodać jeszcze cukru to dodajemy go na samym początku do jajek i razem ubijamy na puszystą masę.


Piernik z orzechami i jabłkami

Ekspresowy piernik

Piernik świąteczny

Piernik z jabłkami i orzechami


Komentarze

  1. Takimi pysznościami to ja się mogę podtuczać! Grzechu warte! Pozdrawiam!^^

    OdpowiedzUsuń
  2. Na ile dni przed świetami mozna go upiec, zby był w świeta dobry?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli ma być podany w piątek lub sobotę to upiekłabym go w środę lub w czwartek rano :)

      Usuń
    2. Dziękuję, wesołych Świąt!

      Usuń
    3. Dziękuję, WESOŁYCH ŚWIĄT!

      Usuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny