Sernik z jagodami

Sernik przygotowany na kruchym spodzie, ze świeżymi jagodami oraz tartym ciastem na wierzchu. Masa serowa o smaku waniliowym wykonana jest z twarogu sernikowego z dodatkiem waniliowego serka homogenizowanego oraz waniliowego proszku budyniowego. Sernik jest niesamowicie kremowy i delikatny w smaku. Nie jest też za słodki, gdyż kwaśne jagody równoważą słodycz masy serowej. 
Poza jagodami pasują tu również inne owoce, jak: truskawki, maliny, porzeczki czy wiśnie.
Ostrzegam - sernik jest tak dobry, że ciężko poprzestać na jednym kawałku!

Sernik z jagodami i tartym ciastem

Składniki:

Ciasto:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka (jajka rozmiar L)
  • szczypta soli
Masa serowa:
  • 1 kg zmielonego sera twarogowego (może być z wiaderka)
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 duży budyń waniliowy bez cukru (64 g)
  • 250 g serka homogenizowanego waniliowego
Dodatkowo:
  • ok. 500 g jagód
  • 1 łyżka kaszy manny
  • cukier puder do posypania


Wykonanie:

Ciasto:
Do miski wsypujemy przesianą mąkę i dodajemy proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier puder, żółtka oraz pokrojone w kostkę zimne masło. 

Przepis na kruche ciasto

Zagniatamy szybko ciasto i zawijamy w folię spożywczą. 

Ciasto półkruche

Odkładamy do lodówki na co najmniej 30 min.
Po tym czasie wyciągamy, odcinamy 1/3 część ciasta i mniejszą część ponownie wkładamy do lodówki. Większą część ciasta wałkujemy i wylepiamy nim, wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę (średnica 24-26 cm).

Sernik na kruchym spodzie


Masa serowa:
Do miski przekładamy twaróg, dodajemy serek homogenizowany oraz cukier i mieszamy. Następnie dodajemy po jednym jajku i krótko miksujemy. Na końcu dodajemy budyń i miksujemy tylko do połączenia składników.
Masę serową wykładamy na przygotowany spód i wyrównujemy.

Jagody dokładnie myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym.

Masę serową posypujemy kaszą manną i równomiernie wykładamy jagody.

Sernik z jagodami

Na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach pozostałą część ciasta. 

Sernik z tartym ciastem

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 60-70 min.
Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
Wkładamy do lodówki na minimum 2 godz.
Przed podaniem wierzch ciasta możemy posypać cukrem pudrem.


Sernik z jagodami na kruchym cieście

Sernik z owocami i kruszonką

Kremowy sernik z jagodami

Przepis na sernik z jagodami

Sernik z owocami lata


Komentarze

Publikowanie komentarza

Printfriendly

Instagram

Copyright © Kuchnia MagdaLeny