Sernik z jagodami

Sernik przygotowany na kruchym spodzie, ze świeżymi jagodami oraz tartym ciastem na wierzchu. Masa serowa o smaku waniliowym wykonana jest z twarogu sernikowego z dodatkiem waniliowego serka homogenizowanego oraz waniliowego proszku budyniowego. Sernik jest niesamowicie kremowy i delikatny w smaku. Nie jest też za słodki, gdyż kwaśne jagody równoważą słodycz masy serowej. 
Poza jagodami pasują tu również inne owoce, jak: truskawki, maliny, porzeczki czy wiśnie.
Ostrzegam - sernik jest tak dobry, że ciężko poprzestać na jednym kawałku!

Sernik z jagodami i tartym ciastem

Składniki:

Ciasto:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka (jajka rozmiar L)
  • szczypta soli
Masa serowa:
  • 1 kg zmielonego sera twarogowego (może być z wiaderka)
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 duży budyń waniliowy bez cukru (64 g)
  • 250 g serka homogenizowanego waniliowego
Dodatkowo:
  • ok. 500 g jagód
  • 1 łyżka kaszy manny
  • cukier puder do posypania


Wykonanie:

Ciasto:
Do miski wsypujemy przesianą mąkę i dodajemy proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier puder, żółtka oraz pokrojone w kostkę zimne masło. 

Przepis na kruche ciasto

Zagniatamy szybko ciasto i zawijamy w folię spożywczą. 

Ciasto półkruche

Odkładamy do lodówki na co najmniej 30 min.
Po tym czasie wyciągamy, odcinamy 1/3 część ciasta i mniejszą część ponownie wkładamy do lodówki. Większą część ciasta wałkujemy i wylepiamy nim, wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę (średnica 24-26 cm).

Sernik na kruchym spodzie


Masa serowa:
Do miski przekładamy twaróg, dodajemy serek homogenizowany oraz cukier i mieszamy. Następnie dodajemy po jednym jajku i krótko miksujemy. Na końcu dodajemy budyń i miksujemy tylko do połączenia składników.
Masę serową wykładamy na przygotowany spód i wyrównujemy.

Jagody dokładnie myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym.

Masę serową posypujemy kaszą manną i równomiernie wykładamy jagody.

Sernik z jagodami

Na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach pozostałą część ciasta. 

Sernik z tartym ciastem

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 60-70 min.
Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
Wkładamy do lodówki na minimum 2 godz.
Przed podaniem wierzch ciasta możemy posypać cukrem pudrem.


Sernik z jagodami na kruchym cieście

Sernik z owocami i kruszonką

Kremowy sernik z jagodami

Przepis na sernik z jagodami

Sernik z owocami lata


Komentarze

  1. Super tylko jak dla mnie strasznie mało cukru. Przy następnym pieczeniu dodam go więcej. Poza tym wyszedł cudny.

    OdpowiedzUsuń
  2. A co jeśli mam mrożone jagody? Rozmrozić je?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozmrozić, zlać wodę i wymieszać z 1 pełną łyżeczką mąki ziemniaczanej

      Usuń
  3. Co można użyć zamiast kaszy manny? Niestety zapomnialam kupić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można użyć mąki ziemniacznej, ale tylko do delikatnego oprószenia jagód

      Usuń
  4. Czy można na górę zamiast jagód wyłożyć cienką warstwę powideł?

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny przepis, sernik wychodzi piękny, ale jak według mnie jest podane za mało cukru, i trzeba go piec dłużej niż te 60-70 minut, bo jest wysoki, Pierwszy raz piekłam według przepisu i musiałam dopiekać, drugi raz piekłam 90 minut.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny