Bułki do hot-dogów/hamburgerów
Domowe bułki do hot-dogów i hamburgerów. Pyszne maślane bułeczki, posypane po wierzchu sezamem - wychodzą puszyste i mięciutkie w środku. Są po prostu przepyszne! Można je wykonać w kształcie podłużnym do hot-dogów lub okrągłe do różnego rodzaju burgerów. Świetnie się również sprawdzą jako pieczywo na kanapki.
Mają prosty skład, bez zbędnych dodatków, emulgatorów i konserwantów, które można spotkać w kupnych bułkach do hot-dogów czy hamburgerów. Taki domowy fast food z własnoręcznie upieczonymi bułkami smakuje o niebo lepiej i przede wszystkim wiemy co jemy...
Składniki:
- 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej (typ 450-550)
- 1 szklanka mleka (250 ml)
- 20 g drożdży świeżych
- 2 płaskie łyżeczki cukru
- 1 jajko
- 80 g masła
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- sezam
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy przez sitko i mieszamy z solą. Dodajemy rozczyn oraz jajko i zagniatamy ciasto aż będzie gładkie oraz sprężyste. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło. Wyrabiamy do momentu aż cały tłuszcz się wchłonie. Ciasto powinno być miękkie i lekko klejące (możemy je również wyrabiać robotem kuchennym z hakiem do ciast drożdżowych).
Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny.
Rozbełtane jajko mieszamy z mlekiem i smarujemy wyrośnięte bułki. Wierzch posypujemy sezamem.
Komentarze
Prześlij komentarz