Bułki do hot-dogów/hamburgerów

Domowe bułki do hot-dogów i hamburgerów. Pyszne maślane bułeczki, posypane po wierzchu sezamem - wychodzą puszyste i mięciutkie w środku. Są po prostu przepyszne! Można je wykonać w kształcie podłużnym do hot-dogów lub okrągłe do różnego rodzaju burgerów. Świetnie się również sprawdzą jako pieczywo na kanapki.
Mają prosty skład, bez zbędnych dodatków, emulgatorów i konserwantów, które można spotkać w kupnych bułkach do hot-dogów czy hamburgerów. Taki domowy fast food z własnoręcznie upieczonymi bułkami smakuje o niebo lepiej i przede wszystkim wiemy co jemy...

Bułki do hot-dogów

Składniki:
  • 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej (typ 450-550)
  • 1 szklanka mleka (250 ml)
  • 20 g drożdży świeżych
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 1 jajko
  • 80 g masła
  • 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • sezam



Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania rozczynu: mleko podgrzewamy do temperatury około 30 stopni. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 min., aż zacznie się pienić.

Mąkę przesiewamy przez sitko i mieszamy z solą. Dodajemy rozczyn oraz jajko i zagniatamy ciasto aż będzie gładkie oraz sprężyste. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło. Wyrabiamy do momentu aż cały tłuszcz się wchłonie. Ciasto powinno być miękkie i lekko klejące (możemy je również wyrabiać robotem kuchennym z hakiem do ciast drożdżowych).

Bułki drożdżowe

Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny.

Bułki


Po tym czasie, ciasto dzielimy na 8 części i formujemy podłużne bułki do hot-dogów o długości około 15-18 cm, poprzez turlanie ciasta na stolnicy lub okrągłe bułeczki do burgerów. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 20-30 min., aby wyrosły. 

Rozbełtane jajko mieszamy z mlekiem i smarujemy wyrośnięte bułki. Wierzch posypujemy sezamem. 

Bułki podłużne z sezamem

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15-18 min. Studzimy na kratce.


Domowe bułki do hot-dogów i hamburgerów

Domowe bułki do hot-dogów

Bułki do hot-dogów z sezamem

Domowe bułki

Domowe bułeczki

Komentarze

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny