Sałatka wiosenna z jajkami

Prosta sałatka wiosenna z nowalijkami...sałatą, ogórkami, rzodkiewkami i szczypiorkiem, z dodatkiem jajek gotowanych na twardo, podana z sosem chrzanowym na bazie jogurtu greckiego oraz majonezu. Szybka i bardzo prosta w przygotowaniu. Tylko 5 składników + sos chrzanowy. Lekka, pyszna i kolorowa sałatka, która o tej porze roku smakuje najlepiej.



Składniki:
  • ok. 200 g sałaty/miksu sałat
  • 3-4 jajka
  • 3 krótkie ogórki (gruntowe)
  • 5 rzodkiewek
  • pęczek szczypiorku

Sos:
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka majonezu
  • 2-3 łyżeczki chrzanu tartego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz



Wykonanie:

Jajka gotujemy na twardo. Następnie obieramy ze skorupki i kroimy na ćwiartki.
Sałatę myjemy pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy.
Ogórki obieramy ze skóry i kroimy w kostkę.
Rzodkiewki dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w półplasterki.
Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy.

Sos:
W miseczce mieszamy jogurt grecki z majonezem. Dodajemy chrzan i sok z cytryny. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Dokładnie wszystko mieszamy do połączenia składników.



Na dnie salaterki wykładamy sałatę lub miks sałat.



Następnie układamy ćwiartki jajek



... oraz pokrojone ogórki


.
..i rzodkiewki.



Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.



Całość polewamy gotowym sosem chrzanowym.








Komentarze

Printfriendly

Instagram

Copyright © Kuchnia MagdaLeny