Orzechowy sernik gotowany

Sernik bez pieczenia! Na spodzie herbatnikowo-orzechowym, z orzechową masą sernikową z prawdziwego sera twarogowego oraz masłem orzechowym i orzeszkami ziemnymi na wierzchu. Dosłownie petarda! 
Bardzo kremowy, delikatny i aksamitny, o mocno dominującym, orzechowym smaku. Nie jest też przesłodzony. Polewa z masła orzechowego świetnie współgra z orzechową masą serową, a całość dopełniają całe orzeszki ziemne.
Można się pomylić, bo wygląda i smakuje jak sernik pieczony, a jest on gotowany w garnku. Bardzo proste i szybkie wykonanie - bez pieczenia, bez miksera i bez martwienia się, że opadnie. Ten sernik wyjdzie każdemu.
Nie trzeba posiadać piekarnika, aby przygotować sernik z prawdziwego zdarzenia.





Składniki:

Spód:
  • 50 g herbatniki
  • 50 g orzeszków ziemnych bez soli
  • 50 g masła
  • 1 łyżka mleka
Masa serowa:
  • 500 g twarogu sernikowego (może być z wiaderka)
  • 4 jajka
  • 100 g masła
  • 1 budyń waniliowy (40 g)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 op. cukru  z wanilią
  • 1/4 szklanki mleka
  • 100 g orzechów ziemnych bez soli
Wierzch:
  • masło orzechowe 
  • orzechy ziemne bez soli




Wykonanie:

Spód:
Herbatniki oraz orzeszki ziemne mielimy na miało i mieszamy z mlekiem oraz rozpuszczonym masłem. 
Otrzymanym mokrym piaskiem wykładamy dno tortownicy (średnica 18 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, mocno dociskając. 
Wkładamy do lodówki.


Masa serowa:
Twaróg umieszczamy w garnku i wbijamy do niego jajka. Mieszamy, a następnie dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki oraz cukier i cukier z wanilią. Podgrzewamy do rozpuszczenia składników - nie zagotowujemy.

Budyń rozpuszczamy w mleku, a następnie wlewamy do gorącej masy serowej. Mieszamy do momentu, aż masa zgęstnieje (trochę to potrawa) - masa musi mieć konsystencję gęstego budyniu. Studzimy. 

Do masy dodajemy zmielone na miało orzechy ziemne. Mieszamy i wykładamy masę na przygotowany wcześniej spód. Wkładamy do lodówki na min. 3-4 godz., a najlepiej na całą noc.

Na wierzchu rozsmarowujemy masło orzechowe i posypujemy orzeszkami ziemnymi.




Komentarze

  1. Kawa plus sernik... niczego więcej nie potrzeba!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jednak nie wyjdzie każdemu 😂 nie wiem dlaczego po 24h w lodowce dalej jest płynny ser dalam z wiaderka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się, że masa serowa po dodaniu budyniu była zbyt krótko gotowana. Musi mieć konsystencję gęstego budyniu.

      Usuń
  3. Czy zamiast herbatników można użyć sucharkow na spód?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy tak nie próbowałam i szczerze to nie mam pojęcia jak to wyjdzie. Można spróbować 😉

      Usuń

Publikowanie komentarza

Printfriendly

Instagram

Copyright © Kuchnia MagdaLeny