Orzechowy sernik gotowany

Sernik bez pieczenia! Na spodzie herbatnikowo-orzechowym, z orzechową masą sernikową z prawdziwego sera twarogowego oraz masłem orzechowym i orzeszkami ziemnymi na wierzchu. Dosłownie petarda! 
Bardzo kremowy, delikatny i aksamitny, o mocno dominującym, orzechowym smaku. Nie jest też przesłodzony. Polewa z masła orzechowego świetnie współgra z orzechową masą serową, a całość dopełniają całe orzeszki ziemne.
Można się pomylić, bo wygląda i smakuje jak sernik pieczony, a jest on gotowany w garnku. Bardzo proste i szybkie wykonanie - bez pieczenia, bez miksera i bez martwienia się, że opadnie. Ten sernik wyjdzie każdemu.
Nie trzeba posiadać piekarnika, aby przygotować sernik z prawdziwego zdarzenia.





Składniki:

Spód:
  • 50 g herbatniki
  • 50 g orzeszków ziemnych bez soli
  • 50 g masła
  • 1 łyżka mleka
Masa serowa:
  • 500 g twarogu sernikowego (może być z wiaderka)
  • 4 jajka
  • 100 g masła
  • 1 budyń waniliowy (40 g)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 op. cukru  z wanilią
  • 1/4 szklanki mleka
  • 100 g orzechów ziemnych bez soli
Wierzch:
  • masło orzechowe 
  • orzechy ziemne bez soli




Wykonanie:

Spód:
Herbatniki oraz orzeszki ziemne mielimy na miało i mieszamy z mlekiem oraz rozpuszczonym masłem. 
Otrzymanym mokrym piaskiem wykładamy dno tortownicy (średnica 18 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, mocno dociskając. 
Wkładamy do lodówki.


Masa serowa:
Twaróg umieszczamy w garnku i wbijamy do niego jajka. Mieszamy, a następnie dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki oraz cukier i cukier z wanilią. Podgrzewamy do rozpuszczenia składników - nie zagotowujemy.

Budyń rozpuszczamy w mleku, a następnie wlewamy do gorącej masy serowej. Mieszamy do momentu, aż masa zgęstnieje (trochę to potrawa) - masa musi mieć konsystencję gęstego budyniu. Studzimy. 

Do masy dodajemy zmielone na miało orzechy ziemne. Mieszamy i wykładamy masę na przygotowany wcześniej spód. Wkładamy do lodówki na min. 3-4 godz., a najlepiej na całą noc.

Na wierzchu rozsmarowujemy masło orzechowe i posypujemy orzeszkami ziemnymi.




Komentarze

  1. Kawa plus sernik... niczego więcej nie potrzeba!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jednak nie wyjdzie każdemu 😂 nie wiem dlaczego po 24h w lodowce dalej jest płynny ser dalam z wiaderka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się, że masa serowa po dodaniu budyniu była zbyt krótko gotowana. Musi mieć konsystencję gęstego budyniu.

      Usuń

Publikowanie komentarza

Printfriendly

Instagram

Copyright © Kuchnia MagdaLeny