Pizzowe bułeczki

Zakręcone bułeczki z ciasta pizzowego z dodatkami aż po brzegi ... szynką, salami, oliwkami, kukurydzą oraz mozzarellą i domowym sosem pomidorowym. Są znakomite! Świetnie sprawdzą się jako przekąska imprezowa, a także jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły, gdyż dobrze smakują również na zimno. Nawet na drugi dzień po podgrzaniu w piekarniku są bardzo dobre. Dodatki możecie komponować według Waszego gustu i upodobań 😉
Smacznego!


Składniki:

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy
Nadzienie:
  • 100 g szynki w plastrach
  • 100 g salami w plastrach
  • ok. 20 szt. czarnych oliwek
  • 4-5 łyżek kukurydzy z puszki
  • 200 g tartej mozzarelli
  • oregano          
Sos:
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Ciasto:
W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 min, aż zacznie się pienić. W misce wsypujemy przesianą przez sito mąkę pszenną i dodajemy sól, rozczyn oraz oliwę z oliwek. Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne, odchodzące od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 min., aż podwoi swoją objętość.

Dodatki:
Szynkę kroimy w drobną kostkę. 
Czarne oliwki odsączamy z zalewy i kroimy w plasterki.
Kukurydzę odsączamy z wody.
Mozzarellę, gdy mamy w całości, trzemy na tarce o dużych oczkach.

Sos:
Do wysokiego naczynia przelewamy krojone pomidory z puszki. Dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i zioła prowansalskie. Miksujemy za pomocą blendera na gładki sos. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Bułeczki pizzowe:
Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na prostokąt o wielkości około 30 x 40 cm. Na cieście rozsmarowuje niewielką ilość sosu pomidorowego i układamy plasterki salami. Następnie posypujemy pokrojoną szynką, plasterkami oliwek oraz kukurydzą. Na wierzchu rozsypujemy połowę startej mozzarelli. Ciasto zwijamy w rulon i ostrym nożem kroimy w plastry o grubości około 3-3,5 cm. Następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wierzch każdej bułeczki posypujemy pozostałą ilością tartej mozzarelli oraz oregano.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 min.
Podajemy na ciepło lub na zimno z przygotowanym sosem pomidorowym. 












Komentarze

  1. Tyle pyszności w jednej bułeczce :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Aaaaaa.... sprytne wykonanie:D Przepis absolutnie do spróbowania!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale narobilas mi ochoty na takie małe pizze ❤❤❤

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny