Sernik japoński (tylko 3 składniki)

Serniki bardzo często goszczą na naszych stołach w święta Bożego Narodzenia. Dlatego mam dla Was przepis na mega prosty sernik, na który natknęłam się przeglądając internet - tylko 3 składniki!
Podczas świątecznych przygotowań czas jest na wagę złota, a ten sernik przygotowuje się dosłownie w 10 minut... i do piekarnika 😉 W oryginalnym przepisie był serek philadelphia, ale ja zamieniłam go na mascarpone, bo jestem jego wielką fanką.
Sernik jest naprawdę dobry! Aż trudno uwierzyć, że to tylko 3 składniki. Na pierwszy rzut oka wygląda jak biszkopt - jest mega lekki i puszysty, a w smaku bardzo delikatny. Różni się od tradycyjnego polskiego sernika, ale nie jest to jego wada. Wadą jest to, że można go więcej zjeść, bo jest piankowy i smakuje jak ptasie mleczko.
Mnie zachwycił! 




Składniki:
  • 5 dużych jajek
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g białej czekolady
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • 100 g gorzkiej czekolady (opcjonalnie)


Wykonanie:

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i lekko studzimy, a następnie mieszamy z serkiem mascarpone.
Do miski wlewamy żółtka i miksujemy, dodając porcjami mascarpone z czekoladą. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy łyżką.
Masę przelewamy do tortownicy (średnica 18 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 15 min., następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy 20 min. Po tym czasie, piekarnik wyłączamy i zostawiamy sernik na 20 minut w zamkniętym piekarniku, a następnie uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy.
Wystudzony sernik możemy polać rozpuszczoną gorzką czekoladą albo lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Rada:
Aby sernik nie popękał dobrze jest włożyć na dno piekarnika naczynie wypełnione wodą.








Komentarze

  1. Bardzo fajny przepis na sernik. Chętnie z niego skorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie upiekę taki sernik.Przepis zapisuje .Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. My kochamy każdy sernik ale ten zjadłybyśmy ze szczególną przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie! Ciężko uwierzyć że potrzeba tyko 3 składników!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mega apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pysznie:D
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda wspaniale, ale mi nie smakował. Niestety mąż też nie chciał jeść, więc musiałam go wyrzucić. Szkoda.

    OdpowiedzUsuń
  8. Odpowiedzi
    1. Jest słodki, ale jak dla mnie nie przesłodzony. Poza białą czekoladą nie dodaje się już dodatkowej ilości cukru. Jednak każdy ma inny smak i dla jednego może być za słodki, a dla drugiego niedosłodzony 😉

      Usuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny