Koszyczki z ciasta francuskiego z sałatką z rukoli

Pomysł na ciekawe przekąski imprezowe z użyciem ciasta francuskiego... pieczone koszyczki z ciasta francuskiego wypełnione sałatką z rukoli z dodatkiem pomidorków koktajlowych, oliwek, sera feta i wędzonego łososia. W sam raz na dwa kęsy! 

Przekąska banalnie prosta w przygotowaniu, a smakuje rewelacyjne i do tego świetnie się prezentuje. Robi furorę na każdych przyjęciach! Ta sama sałatka w salaterce nie wzbudzi tyle zainteresowania, co podana w chrupiących koszyczkach 😉

P.S. Więcej przepisów na proste przekąski znajdziecie w moim Ebooku ➤ Proste Przekąski Imprezowe


Koszyczki z ciasta francuskiego

Składniki:
  • 1 op. ciasta francuskiego
  • garść rukoli
  • 50 g łososia wędzonego
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • kilka oliwek czarnych
  • 1/4 op. sera feta
  • 1 jajko
  • oliwa z oliwek


Wykonanie:

Ciasto francuskie rozwijamy i za pomocą szklanki wycinamy koła o średnicy około 10-12 cm. Połowę wyciętych kółek odkładamy, a w drugiej połowie wycinamy w środku mniejsze koła o około 2 cm. Sklejamy ze sobą kółka całe z kółkami z dziurką i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
Smarujemy rozbełtanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 13-15 min. Studzimy.

Rukolę myjemy i osuszamy. Pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Oliwki odsączamy z zalewy i kroimy w plasterki. Ser feta kroimy małe kosteczki. Łososia kroimy w cienkie paseczki i zwijamy w rulonik.

W upieczonych koszyczkach z ciasta francuskiego umieszczamy gałązki rukoli, 2-3 kostki pomidorków, 2-3 plasterki oliwek, 2-3 kosteczki fety i rulonik z łososia. 
Lekko skrapiamy oliwą z oliwek.


Koszyczki z ciasta francuskiego z sałatką

Przekąski z ciasta francuskiego

Przekąski imprezowe z ciasta francuskiego

Koszyczki z ciasta francuskiego z sałatką z rukoli i łososia




Więcej przepisów na przekąski ⬇


Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny