Pesto z bobu

Trwa sezon na b贸b, wi臋c trzeba korzysta膰 ile si臋 da 馃槈 Dzi艣 u mnie pesto z bobu z dodatkiem czosnku, bazylii, parmezanu oraz orzech贸w nerkowca. Doskonale smakuje na ciep艂o, np. z makaronem lub na zimno w formie pasty, np. do kanapek lub grzanek. Prosty i szybki przepis, kt贸rego przygotowanie zajmuje nie wi臋cej ni偶 30 minut, a smakuje znakomicie. Musicie koniecznie go wypr贸bowa膰! 


Sk艂adniki:
  • ok. 400 g bobu
  • 1-2 z膮bki czosnku
  • 15 listk贸w bazylii
  • 50 g orzech贸w nerkowca
  • 50 g sera parmezan
  • 7-8 艂y偶ek oleju rzepakowego
  • s贸l, pieprz
  • 1/2 艂y偶eczki cukru


Wykonanie:

B贸b p艂uczemy dok艂adnie pod bie偶膮c膮 wod膮, a nast臋pnie wrzucamy do wrz膮cej wody. Dodajemy 1/2 艂y偶eczki soli oraz 1/2 艂y偶eczki cukru i gotujemy przez oko艂o 15 min. Nast臋pnie odcedzamy, studzimy i obieramy ze sk贸rki.

Czosnek obieramy i kroimy na mniejsze kawa艂ki. Ser 艣cieramy na tarce. Listki bazylii myjemy pod bie偶膮c膮 wod膮 i osuszamy. 

Do misy blendera lub rozdrabniacza wrzucamy ugotowany i obrany b贸b, dodajemy bazyli臋, kawa艂ki czosnku, orzechy nerkowca, starty parmezan oraz wlewamy olej rzepakowy. Miksujemy na g艂adk膮 mas臋. 
Przyprawiamy pieprzem oraz sol膮. 

Pesto przek艂adamy do szklanego s艂oika, zakr臋camy i przechowujemy w lod贸wce.







Komentarze

  1. Pesto + 艣wie偶e pieczywko = <3

    OdpowiedzUsu艅
  2. Jad艂em ju偶 wiele odmian pesto w 偶yciu, ale z bobu nigdy :) 艢wietny przepis! :)

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Dzi臋kuj臋 i polecam spr贸bowa膰 bo naprawd臋 jest znakomite 馃構

      Usu艅
  3. Pysznie wygl膮da to pesto Madziu :) Ch臋tnie wypr贸buj臋 :)

    OdpowiedzUsu艅
  4. Uwielbiamy pasty z bobu i najbardziej smakuj膮 nam jedzone z ziemniakami :D

    OdpowiedzUsu艅
  5. super pomys艂 na smarowid艂o do chlebka :)

    OdpowiedzUsu艅
  6. Bardzo fajne pesto :) Bardzo lubi臋 w艂oskie pesto z makaronem. Pychotka <3

    Pozdrawiam,
    Patryk

    OdpowiedzUsu艅
  7. A w艂a艣nie szuka艂em jakiego艣 pomys艂u na b贸b i prosz臋 jaki ciekawy przepis si臋 trafi艂.

    OdpowiedzUsu艅

Publikowanie komentarza

Printfriendly

Instagram

Copyright © Kuchnia MagdaLeny