ZAPIEKANKA GRYCZANA Z BROKUŁAMI I FETĄ

Szukasz oryginalnego pomysłu na dobrą kolację ? Proponuję treściwą i zdrową zapiekankę z kaszy gryczanej z brokułami i fetą. Nieźle brzmi...i nieźle smakuje 😉


Składniki:
  • 2 torebki kaszy gryczanej (200 g)
  • 1 cebula
  • 1 mały brokuł
  • 200 g sera feta
  • 4 duże jajka
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

Wykonanie:

Kaszę gryczaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Studzimy. Brokuła myjemy, dzielimy na mniejsze różyczki i gotuje w osolonej wodzie, aż będzie miękki. Studzimy. Ser feta kroimy w kostkę. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Jajka wrzucamy do miski, dodajemy pieprz, sól, zioła prowansalskie i rozbełtujemy. Do rozbełtanych jajek dodajemy ostudzoną kaszę gryczaną i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy cebulę, natkę pietruszki, pokrojonego brokuła i ser feta. Kilka kostek sera feta możemy odłożyć, by poukładać go na wierzchu zapiekanki. Delikatnie mieszamy łyżką. Gotową masę wykładamy na formę do tarty i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 min.
Podajemy na gorąco.

Rada:

Jeżeli posiadamy teflonową formę do tarty to jej nie trzeba wcześniej smarować masłem. Natomiast inne należałoby wysmarować, aby zapiekanka nie przywarła do spodu.








P.S. Przepis mojego autorstwa.

Komentarze

Printfriendly

Instagram

Copyright © Kuchnia MagdaLeny