Placek wytrwany z boczkiem i porem

Wytrawny placek z dodatkiem pora, boczku oraz sera cheddar, pieczony w piekarniku. To świetna alternatywa dla pizzy lub tarty. Smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można być pysznym dodatkiem do sałatek, czy zup typu krem. Placek jest bardzo sycący, więc sprawdzi się też jako przekąska do pracy lub szkoły, np. w towarzystwie jogurtu naturalnego.


Placek wytrwany z boczkiem i porem pieczony w piekarniku

Składniki:
  • 1 por
  • 200 g boczku wędzonego w kawałku
  • 120 g sera cheddar
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz
  • tłuszcz do wysmarowania formy

Wykonanie:

Pora obieramy z wierzchniej warstwy, myjemy, osuszamy i kroimy w półplasterki.
Boczek kroimy w drobną kostkę.
Ser cheddar ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony boczek i smażymy, aż tłuszcz się wytopi, a boczek delikatnie zrumieni się. Następnie dodajemy półplasterki pora i smażymy razem przez kilka minut.

Do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy je i mieszamy z mlekiem. Następnie dodajemy mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, sól, pieprz i majeranek. Miksujemy, aż powstanie gładkie ciasto, bez grudek.
Do ciasta dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, tarty cheddar oraz podsmażony boczek z porem. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką.

Ciasto przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego wcześniej tłuszczem (u mnie 24 x 24 cm). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez około 30-35 min.
Podajemy na ciepło lub na zimno.


Ciasto wytrwane z boczkiem i porem

Pieczony placek wytrwany z boczkiem i porem

Placek wytrwany z piekarnika

Ciasto wytrawne

Komentarze

  1. Szukałam czegoś do zrobienia na spotkanie, chyba postawię na tego placka :D dzięki!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny