Ciasto z kaszy gryczanej niepalonej z owocami

Zdrowe ciacho... bez glutenu, bez cukru, bez tłuszczów. To propozycja dla osób, które unikają słodkiego, ale od czasu do czasu zjedliby kawałek zdrowego ciasta. Nie jest ono za słodkie, więc jeśli lubicie mocno słodkie ciasta, to ono nie jest dla Was! Ciasto jest wykonane z kaszy gryczanej niepalonej, dlatego ma lekki gryczany posmak, więc trzeba też lubić kaszę gryczaną, aby ono smakowało.
Ciasto jest kakaowe z dodatkiem owoców - truskawek oraz borówek i słodzone bananami oraz daktylami. Jest ono wilgotne i ciężkie, w konsystencji podobne do chleba z kaszy gryczanej niepalonej.  To idealna propozycja dla osób dbających o zdrowe odżywiane. Kawałek takiego ciasta nadaje się nie tylko na deser, ale także na drugie śniadanie czy podwieczorek, gdyż ma dużo wartości odżywczych.




Składniki:
  • 500 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 2 duże banany
  • 100 g daktyli suszonych
  • 3 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g truskawek
  • 100 g borówek
  • szczypta soli



Wykonanie:

Kaszę gryczaną płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, a następnie przenosimy do miski i zalewamy wodą. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 24 godziny.
Po tym czasie, wodę odlewamy, a kaszę blendujemy z odrobiną świeżej wody na gładką masę. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.

Daktyle zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na około 20 min. Po tym czasie odcedzamy i blendujemy na gładkie puree.
Banany obieramy, kroimy w plasterki i rozgniatamy widelcem.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.

Do masy z kaszy dodajemy żółtka, puree z daktyli, rozgniecione banany i wszystko razem blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Następnie dodajemy kakao wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy. 
Na końcu do masy dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. 
Masę wykładamy do formy na tartę (średnica około 30 cm).

Owoce myjemy i dokładnie osuszamy. Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na pół. Borówki pozostawiamy w całości.
Owoce układamy na wierzchu ciasta i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35-40 min. Studzimy.







Komentarze

  1. Co za kombinacja, takiej jeszcze nie jadłam!
    p.s. nie wyświetlają mi się zdjęcia, pewnie to wina przeglądarki (opera)
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe połączenie składników :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy mogą być inne owoce niż truskawki? ; )

    OdpowiedzUsuń
  4. Kochamy wręcz ciasta na kaszy i często właśnie robimy je na IG :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Zamawiam kaszę i w najbliższy weekend próba generalna - wydaje się być idealne dla córki, która właśnie zamieszkała w akademiku :)
    Proszę dodać informację o ubitych białkach - dodajemy na końcu, przed pieczeniem? Pozdrawiam Ina

    OdpowiedzUsuń
  6. Faktycznie ominęłam w przepisie białka, już poprawiam przepis :)
    Białka dodajemy na końcu do masy i delikatnie mieszamy łyżką

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto w połączeniu z owocami uwielbiam, wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny