Sałatka z tuńczykiem i ciecierzycą

Pyszna sałaka z 5 podstawowych składników + sos na bazie jogurtu naturalnego. Składa się z rukoli, jajek ugotowanych na twardo, świeżych pomidorów oraz ciecierzycy i tuńczyka z puszki - najlepiej w kawałkach (nierozdrobniony!) i w sosie własnym. Podana jest z sosem jogurtowo-majonezowym z dodatkiem musztardy, czosnku i soku z cytryny. Sałatkę można podać ładnie ułożoną na talerzu lub półmisku lub wymieszaną razem z sosem w salaterce - wybór należy do Was.
Świetnie sprawdzi się jako danie kolacyjne, na wynos, a także na różnego rodzaju imprezach (pod warunkiem, że goście lubią ryby 😉).



Składniki:
  • 100 g rukoli
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (kawałki)
  • 3 małe pomidory
  • 3 jajka
  • 1/2 puszki ciecierzycy
Sos:
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Jajka gotujemy na twardo. Następnie obieramy ze skorupki i kroimy w plasterki.
Tuńczyka odcedzamy z zalewy i rozdzielamy na mniejsze kawałki.
Rukolę myjemy pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy.
Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
Cieciorkę odcedzamy na sitku z zalewy.

Sos:
W miseczce mieszamy jogurt z majonezem. Dodajemy musztardę, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i sok z cytryny. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Dokładnie wszystko mieszamy do połączenia składników.


Na talerzu lub półmisku wykładamy rukolę. Następnie wykładamy kawałki tuńczyka, pokrojone pomidory oraz ciecierzycę. Na końcu układamy plasterki jajek.


Całość polewamy przygotowanym sosem.

Wszystkie składniki sałatki możemy również wymieszać w salaterce razem z sosem.







Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny