Zupa węgierska

Zupa węgierska to wersja zupy gulaszowej przygotowana na wzór lecza - z papryką, cebulą, pomidorami i kiełbasą oraz dodatkowo z ziemniakami, doprawiona papryką w proszku. Aromatyczne i sycące danie jednogarnkowe. Podana z pieczywem może zastąpić dwudaniowy obiad.
Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu - wystarczy pół godzinki i obiad gotowy! Idealna propozycja, gdy nie mamy czasu na długie stanie w kuchni...



Składniki:
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 papryki (u mnie: czerwona i żółta)
  • 400 g kiełbasy
  • 4-5 ziemniaków
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 szklanka soku pomidorowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • ok. 1 i 1/2 litra wody/bulionu
  • papryka słodka mielona
  • papryka chili
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia


Wykonanie:

Cebule i czosnek obieramy. Cebule kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy.
Papryki myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w większą kostkę.
Kiełbasę kroimy w półplasterki lub kostkę.
Ziemniaki obieramy, myjemy i również kroimy w kostkę.

W garnku podgrzewamy olej i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy kiełbasę. Smażymy około 5 min. i dodajemy paprykę. Chwilę podsmażamy i dodajemy krojone pomidory z puszki. Całość zalewamy wodą lub bulionem i zagotowujemy. Następnie dodajemy ziemniaki i gotujemy do momentu, aż będą miękkie. Na końcu wlewamy sok pomidorowy i dodajemy koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy papryką słodką mieloną, papryką chili, pieprzem oraz solą. Gotujemy jeszcze około 5-7 min.
Podajemy z pieczywem.




Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny