Sałatka z kurczakiem i truskawkami

Sałatka z mieszanki sałat z dodatkiem grillowanego fileta z kurczaka, świeżych truskawek oraz oliwek, podana z sosem miodowo-musztardowym na bazie oliwy z oliwek i soku pomarańczowego. Pyszna i prosta sałatka zaledwie z 4 składników + sos.
Na pierwszy rzut oka zestawienie składników może wydawać się dość dziwne, ale zapewniam, że wszystkie komponują się ze sobą idealnie, tworząc niebanalną sałatkę. Osobiście mogłabym taką jeść codziennie... lekka i doskonała w smaku. Idealna na wiosenny lunch lub kolację we dwoje ❤



Składniki:
  • ok. 200 g mieszanki sałat
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • ok. 250 g truskawek
  • ok. 15 szt. oliwek czarnych
  • sól, pieprz
  • papryka słodka mielona
Sos:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej
  • sól, pieprz



Wykonanie:

Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z niepotrzebnych części. Przyprawiamy z obu stron solą, pieprzem i papryką słodką mieloną. Następnie grill elektryczny (lub patelnię grillową) smarujemy olejem i rozgrzewamy. Wykładamy kurczaka na rozgrzany grill.


Grillujemy przez około 5-8 min. z każdej strony (u mnie grill jest zamykany, więc w jednym czasie grillują się dwie strony).
Gotowy filet z kurczaka kroimy w paski.

Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy na połówki.
Oliwki odsączamy z zalewy i kroimy w plasterki.
Sałatę myjemy i dokładnie osuszamy.

Na talerzu lub półmisku wykładamy mieszankę sałat. Następnie układamy kawałki kurczaka, truskawki oraz oliwki.



Sos:
W kubku mieszamy oliwę z sokiem z pomarańczy. Dodajemy miód oraz musztardę francuską. Mieszamy. Przyprawiamy solą oraz pieprzem.
Sałatkę polewamy przygotowanym sosem.

Wszystkie składniki sałatki możemy również wymieszać w salaterce razem z sosem.
Podajemy np. z grzankami.






Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny