Pieczone sajgonki z ciasta francuskiego

Przekąski a'la sajgonki w rozmiarze XXL i wersji wegetariańskiej... z ciasta francuskiego, nadziane chińską mieszanką warzyw i zapieczone w piekarniku. Danie z gotowców - tylko 2 główne składniki. Prosta i szybka przekąska na kolację lub wieczór ze znajomymi. Idealna propozycja gdy nam się śpieszy i nie mamy czasu na stanie w kuchni...
Jest to podróbka sajgonek, gdyż papier ryżowy został zamieniony na ciasto francuskie, a poza tym nie są smażone na głębokim oleju, tylko pieczone w piekarniku. Dzięki temu nie są tłuste i mają mniej kalorii niż oryginalne sajgonki. Mimo tych zmian i tak smakują wspaniale!
Najlepiej podawać je w towarzystwie sosów, np. słodko-kwaśnego, słodko-pikantnego, chili lub innych.

P.S. Więcej przepisów na proste przekąski znajdziecie w moim Ebooku ➤ Proste Przekąski Imprezowe



Składniki:
(6 porcji)
  • 1 op. świeżego ciasta francuskiego (ok. 275 g)
  • 1 op. mieszanki chińskiej mrożonej (450 g)
  • 1 jajko
  • sezam (do posypania)
  • przyprawy: sól, pieprz, curry, papryka słodka, chili, sos sojowy
  • olej do smażenia



Wykonanie:

Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy mieszankę chińską i smażymy około 10 min., aż cała woda odparuje. Przyprawiamy według uznania solą, pieprzem, curry, papryką słodką oraz chili, sosem sojowym. Studzimy.


Ciasto francuskie rozwijamy i obsypujemy mąką z dwóch stron. Następnie rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na cienki placek (u mnie: około 48 x 36 cm). Placek kroimy na 6 prostokątów (u mnie: 16 x 18 cm) 


Na każdym prostokącie, wzdłuż krótszego boku, wykładamy po czubatej łyżce warzyw. 


Najpierw składamy boki ciasta do środka, a następnie zwijamy w roladki. 


Końce smarujemy rozbełtanym jajkiem. 


W ten sposób zwijamy pozostałe kawałki ciasta.

Sajgonki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, łączeniem do dołu.


Smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem.


Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 22-25 min.
Podajemy na ciepło, z ulubionymi sosami do sajgonek.








Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny