Kolorowa babka wielkanocna

Na świątecznym stole nie może zabraknąć tradycyjnego wypieku wielkanocnego, czyli babki wielkanocnej. Babka to takie ciasto, które piekę w zasadzie tylko raz w roku, właśnie na Święta Wielkanocne. Dlatego staram się, aby była ona wyjątkowa...
Moja propozycja to babka kolorowa - o trzech smakach: cytrynowym, truskawkowym i kakaowym. Jest prosta w wykonaniu, tak samo jak tradycyjna babka. Połączenie trzech kolorów genialnie prezentuję się na stole i doskonale smakuje! Zaskocz swoich gości 😉



Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • skóra z 1/2 cytryny
  • 2 czubate łyżeczki kisielu truskawkowego
  • 2 łyżeczki kakao
Dekoracja:
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki kakao
  • maczek truskawkowy 
  • perełki ozdobne

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Cytrynę parzymy wrzątkiem, ścieramy skórę i wyciskamy z niej sok. Masło ucieramy mikserem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po 1 jajku, nie przerywając miksowania. Do utartej masy dodajemy porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. 

Masę dzielimy na 3 części:
Po pierwszej części dodajemy sok i startą skórkę z cytryny i dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy ją do formy z kominem wysmarowanej tłuszczem i obsypanej odrobiną mąki. Wyrównujemy masę za pomocą łyżki. 
Do drugiej części dodajemy kisiel truskawkowy i dokładnie miksujemy. Przekładamy ja do formy na masę cytrynową, wyrównujemy. 
Do trzeciej części dodajemy kakao i miksujemy. Ostatnią część wykładamy na masę truskawkową, wyrównujemy. 
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut. Następnie babkę wyjmujemy i studzimy.

Do miseczki wyciskamy sok z cytryny dodajemy cukier puder i energicznie mieszamy, aby nie powstały nam grudki. Następnie dodajemy kakao przesiane przez sitko i ponownie mieszamy energicznie, do uzyskania jednolitego lukru. Wystudzoną babkę dekorujemy polewą, maczkiem truskawkowym i perełkami.

Rada:

1) Wykonując babkę wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. W przeciwnym razie masa może nam się zważyć.
2) Zamiast polewy babkę możemy po prostu oprószyć cukrem pudrem. Będzie równie smaczna.





P.S. Przepis pochodzi z mojego bloga ALE Ciachoo!

Komentarze

  1. Świetny pomysł. Szczególnie podoba mi się ta truskawkowa warstwa. Taka babeczka będzie piękną ozdobą świątecznego stołu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przez Ciebie moja cała dieta pójdzie na marne :D

    Serdecznie zapraszam w wolnej chwili na swojego bloga kulinarnego, ostatnimi czasy powstał domowy Kopiec Kreta - niebio w gębie! <3

    https://bitasmietanka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniała babka, świetnie wyglądają kolorowe warstwy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale kolorowe szaleństwo:D
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda smakowicie i na pewno świetnie ozdobi świąteczny stół :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepiękna ta babka aższkoda ją jeść

    OdpowiedzUsuń
  7. U nas tradycyjnie zawsze jest babka gotowana ale pieczone też są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja nigdy babki gotowanej nie jadłam, muszę to zmienić ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny