środa, września 06, 2017

PORADY KULINARNE

Porady zasłyszane od mamy, babci czy znajomej, a także znalezione w różnych czasopismach, które ułatwiają pracę w kuchni i nie tylko... 😉


CIASTO BEZ ZAKALCA
Aby uniknąć zakalca, ciasto na placek z owocami należy posmarować ubitym białkiem i posypać mąką. Dopiero wtedy można ułożyć na nim owoce. Placek będzie kruchy, a wyciekający sok nie spowoduje zakalca.
"Encyklopedia porad babuni"

SKRACANIE CZASU GOTOWANIA WIEPRZOWINY

Jeśli pomimo długiego czasu gotowania mięso wieprzowe nie jest dostatecznie miękkie, trzeba wlać do wody, w której się gotuje, 2 łyżeczki wódki. Dzięki temu czas gotowania zostanie skrócony.
"Encyklopedia porad babuni"

JAK ROZPOZNAĆ ŚWIEŻOŚĆ DROBIU
Świeży drób powinien mieć suchą skórę o równomiernej kremowej barwie. Głównym objawem nieświeżości są zielonkawe plamy na części grzbietowej. Kupując drób, warto również zwrócić uwagę na to, czy nogi są giętkie, mostek miękki, a piersi mięsiste oraz jasne. Jeśli to możliwe, lepiej też zrezygnować z zakupów mięsa w hipermarketach.
"Encyklopedia porad babuni"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Kuchnia MagdaLeny , Blogger