Zupa curry z makaronem

Wegetariańska zupa curry z marchewką, groszkiem cukrowym, pieczarkami, papryczką chili oraz dodatkiem świeżego imbiru i chińskim makaronem, przygotowana na mleczku kokosowym. Dość ostra i mega rozgrzewająca zupka pełna warzyw z dodatkiem przyprawy curry, która nadaje jej charakterystycznego intensywnego aromatu i pikantnego smaku. 
Smakuje znakomicie, jest treściwa, zdrowa i świetnie rozgrzewa od środka. Dodatkowym plusem jest prostota i szybkość wykonanie - potrzebujemy niecałych 30 min. i pyszne danie jednogarnkowe gotowe!

Wegetariańska zupa curry z makaronem

Składniki:
  • 2 większe marchewki
  • ok. 200 g pieczarek
  • ok. 200 g groszku cukrowego
  • 3 ząbki czosnku
  • ok. 2 cm świeżego imbiru
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 2 czubate łyżeczki curry
  • 1 mała papryczka chili
  • sok z 1/4 limonki
  • pęczek szczypiorku
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki oleju
  • ok. 150 g makaronu chińskiego Mie


Wykonanie:

Przygotowujemy składniki:
Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w słupki.
Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki.
Groszek cukrowy myjemy na sitku i osuszamy.
Imbir obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Papryczkę chili myjemy i kroimy w cienkie plasterki.

W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy marchewkę oraz pieczarki. Smażymy około 3 min. i dodajemy groszek cukrowy. Po kolejnych 3 minutach dodajemy imbir, czosnek, połowę pokrojonej papryczki chili oraz curry. Smażymy jeszcze około 2 min., cały czas mieszając.

Następnie wlewamy bulion oraz mleko kokosowe i całość zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 10 min. Przyprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym i sokiem z limonki. Na końcu do zupy dodajemy makaron i pozostawiamy na 3-5 min., aż zmięknie.

Gdy makaron będzie miękki nalewamy zupę na talerze, posypujemy po wierzchu szczypiorkiem i dekorujemy plasterkami papryczki chili.


Wegetariańska zupa curry

Zupa curry

Warzywna zupa curry

Rozgrzewająca zupa curry z makaronem




Komentarze

  1. Bardzo apetyczna rozgrzewająca zupka, lubię takie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem chyba jedną z nielicznych, która nie jadła nigdy potraf curry.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis, na pewno go wypróbuję, ponieważ wydaje się być bardzo smaczny. Odkąd mam nową kuchnię to uwielbiam eksperymentować z gotowaniem, a dzięki niezawodnej lodówce z tej strony http://neo24.pl/duzeagd/lodowki/f/samsung.html  potrawy zachowują świeżość na długo.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny