Sałatka ze szparagami

Prosta sałatka w wersji fit z dodatkiem zielonych szparagów. Składa się z sałaty lodowej, pomidorków koktajlowych, czerwonej cebuli, czarnych oliwek, mini mozzarelli oraz gotowanych szparagów. Całość posypana jest ziarnami słonecznika oraz polana sosem winegret z dodatkiem musztardy. Gotowa w 15 minut! Prosta i szybka w przygotowaniu, a do tego pyszna i zdrowa. 
Świetnie sprawdzi się na kolację lub na wynos do lunchboxa, a także jako dodatek do dań z grilla.
Korzystajcie póki mamy sezon na szparagi.
Więcej na temat szparagów można poczytać w "Kuchennej Aptece" ⇨ KUCHENNA APTEKA #33 - SZPARAGI

Sałatka z zielonymi szparagami

Składniki:
  • mała główka sałaty lodowej (lub 1/2 dużej)
  • ok. 20 szt. pomidorków koktajlowych
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 10-15 szt. cienkich szparagów zielonych
  • ok. 15-20 szt. czarnych oliwek
  • 150 g mini mozzarelli
  • 1-2 łyżki ziaren słonecznik
Sos:
  • 3 łyżki oliwy 
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz



Wykonanie:

Szparagi myjemy i osuszamy, a następnie odcinamy twarde, zdrewniałe końce. 

Szparagi zielone

Szparagi gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 min. (staram się gotować szparagi na stojąco, aby nie zamoczyć główek - związuję szparagi nitką i stawiam je w garnku tak, aby się nie przewróciły). 

Gotowanie szparagów

Odcedzamy. 
Każdego szparaga kroimy na 3 części.

Sałatę lodową szatkujemy, myjemy na sitku pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy.
Pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy na pół.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Oliwki odcedzamy z zalewy i kroimy na pół.
Kuleczki mozzarelli odcedzamy i pozostawiamy w całości.


Sos:

Mieszamy oliwę z sokiem z cytryny. Dodajemy miód, musztardę oraz ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki sosu połączą się.

Na dnie salaterki wykładamy poszatkowaną sałatę lodową i układamy cebulę...

Sałatka z sałatą lodową i szparagami

...oraz połówki pomidorków i szparagi. 

Sałatka z pomidorkami i szparagami

Następnie wykładamy kulki mini mozzarelli oraz połówki czarnych oliwek. Wierzch posypujemy ziarnami słonecznika.

Sałatka z mozzarellą i szparagami

Całość polewamy sosem winegret.


Sałatka fit ze szparagami

Sałatka ze szparagami fit

Sałatka ze szparagami zielonymi

Fit sałatka ze szparagami

Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny