Schab w sosie musztardowym

Bitki ze schabu w sosie musztardowym, z dodatkiem białego wina wytrawnego. Kruche mięso w kremowym sosie na bazie dwóch rodzajów musztard - francuskiej oraz delikatesowej, z dodatkiem serka mascarpone i śmietanki kremówki. Pyszny obiad! Dzięki musztardzie sos nabiera dość intensywnego smaku, a serek mascarpone oraz śmietanka dodają lekkiej nuty słodyczy. W połączeniu z delikatnym mięsem całość komponuje się znakomicie. Świetnie smakuje z puree ziemniaczanym, ale pasuje to również kasza czy makaron...




Składniki:
  • ok. 500 g schabu
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 125 g serka mascarpone
  • 1 szklanka bulionu
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżka musztardy delikatesowej
  • 2-3 łyżki wina białego wytrawnego
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia


Wykonanie:

Schab myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w plasterki o grubości około 1 cm. Każdy plasterek mięsa delikatnie rozbijamy tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą. Następnie przyprawiamy z obu stron pieprzem oraz solą. Smażymy na patelni, na rozgrzanym oleju, z obu stron po około 1-2 min., a następnie zalewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem, na małym ogni przez około 35-40 min.

W wysokim na naczyniu mieszamy ze sobą serek mascarpone z śmietanką. Dodajemy musztardę francuską oraz delikatesową i wszystko dokładnie mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowany sos dodajemy do mięsa na patelni i mieszamy, aż ładnie się rozprowadzi. Na końcu dodajemy białe wino wytrawne (w wersji dla dzieci zamiast wina dodajemy 1 łyżkę soku z cytryny) i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Pozostawiamy na ogniu jeszcze około 10-15 min., już bez przykrywania, aż sos trochę zgęstnieje.
Podajemy z ziemniakami, makaronem czy kaszą.










Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny