Racuchy drożdżowe z borówkami

Puszyste racuchy drożdżowe z dodatkiem borówek, przygotowane na pianie z białek. Jest to stary przepis mojej babci, z tą różnicą, że babcia dawała zawsze jabłka. Ja postanowiłam zamienić jabłka na borówki, dzięki temu w smaku trochę przypominają jagodzianki. Pyszne, mięciutkie i puszyste placuszki drożdżowe świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Mimo że są smażone, to nie są tłuste, gdyż smażę je na patelni beztłuszczowej, z nieprzywierającą powłoką i dodaję minimalną ilość oleju. Idealne na śniadanie, podwieczorek lub deser, a także na wynos...

Racuchy na drożdżach z borówkami

Składniki:
  • 30 g drożdży świeżych
  • 1 szklanka mleka
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szklanka borówek
  • szczypta soli
  • olej do smażenia


Wykonanie:

Rozczyn:
Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W 1/2 szklanki mleka rozpuszczamy 1 łyżkę cukru oraz drożdże i rozprowadzamy 1 łyżkę mąki. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepły miejscu na około 10 min, aby zwiększył swoją objętość.

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Borówki myjemy na sitku pod bieżącą wodą. Dokładnie osuszamy.

Racuchy:
Do rozczynu dodajemy szczyptę soli, pozostały cukier, żółtka oraz resztę mleka i wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, np. mikserem, aż ciasto będzie gładkie. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i mieszamy wszystko łyżką. Dodajemy borówki. 

Ciasto drożdżowe na racuchy

Mieszamy, przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby podwoiło swoją objętość. 

Racuchy drożdżowe

Na patelni z nieprzywierającym dnem rozgrzewamy ok. 1 łyżeczkę oleju i wykładamy łyżką moczoną w zimnej wodzie ciasto drożdżowe, formując kształt placuszków. 

Racuchy drożdżowe z borówkami

Smażymy na małym ogniu po kilka minut z każdej strony, aż wyrosną i staną się rumiane.

Racuchy z ciasta drożdżowego

Podajemy same lub posypane cukrem pudrem.


Przepis na racuchy drożdżowe z borówkami

Komentarze

  1. pycha, rzadko mam drożdże i zazwyczaj robię takie placuszki na proszku do pieczenia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na proszku to nie ten smak. Jak nie używasz świeżych drożdży to możesz kupić instant (w proszku) te mogą długo leżeć 😉

      Usuń
  2. kocham borówki, więc na pewno muszą być pyszne

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam borówki, lubię też racuchy, dlatego propozycja zdecydowanie dla mnie

    OdpowiedzUsuń
  4. smacznie wyglądają. Nie robiłąm racuchów drożdżowych, zawsze robię takie na szybko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Racuchy robię zwykle z jabłkami, ale następnym razem pokuszę się o borówki. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Racuchy z borówkami to mój TOP. To trochę takie nasze pancakes ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny