Kuchenna Apteka #40 - Jagody

Jagody leśne (czarne borówki) ceni się nie tylko za walory smakowe, ale też za cenne właściwości zdrowotne. Zawierają liczne substancje odżywcze, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu, a ich właściwości lecznicze znane są od wieków. Działanie wykazują zarówno owoce, jak i liście jagód. Jagody to świetne antidotum na zatrucia oraz biegunki. Mają działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwrobacze. Poza tym, wpływają na poprawę wzroku i stosowane są w leczeniu tzw. kurzej ślepoty. Należy jednak mieć na uwadze, że inne działanie lecznicze mają jagody świeże, a inne jagody suszone. Obecnie, nawet w przemyśle farmaceutycznym wykorzystywane są wyżej wymienione właściwości lecznicze jagód.
Niezastąpione są również w kuchni podczas przygotowywania jagodzianek czy pierogów. Wykorzystywane są również przy produkcji konfitur, dżemów, nalewek oraz jako dodatek do deserów, ciast, owsianek, gofrów, czy naleśników. Można je również zamrozić i cieszyć się ich smakiem przez całą zimę. 


Jagody właściwości zdrowotne


Jagody to źródło:
  • przeciwutleniaczy: antocyjany, flawonoidy (polifenole), karotenoidy (luteina, zeaksantyna)
  • witaminy C
  • witamin z grupy B: B1, B2, B3
  • witaminy E 
  • witaminy A
  • wapnia 
  • potasu
  • żelaza
  • fosforu
  • selenu
  • cynku
  • manganu
  • miedzi
  • kwasów organicznych: jabłkowy, cytrynowy, bursztynowy
  • garbników katechinowych
  • błonnika - pektyny

Ciesz się smakiem jagód przez cały rok z mrożonymi owocami czarnej jagody Poltino.


Właściwości zdrowotne jagód:
  • zapobiegają chorobom serca
  • pomocne przy zaburzeniach krążenia
  • uszczelniają ściany naczyń włosowatych i zwiększają ich wytrzymałość
  • zmniejszają drobne krwawienia
  • hamują agregację płytek krwi i leukocytów
  • ułatwiają rozpuszczanie mikrozakrzepów
  • obniżają poziom cholesterolu
  • działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie (działają na gronkowce i paciorkowe)
  • hamują namnażanie się wirusów i bakterii w organizmie
  • w większych dawkach działają przeciwrobaczo (działają na glisty, owsiki)
  • wzmacniają odporność
  • oczyszczają organizm z toksyn
  • obniżają poziom cukru we krwi
  • regulują trawienie i likwidują zaparcia (świeże owoce)
  • pomocne w infekcjach układu moczowego
  • polepszają ukrwienie w obrębie tęczówki oka
  • wpływają na poprawę ostrości widzenia
  • stosowane w schorzeniach narządu wzroku, m.in. retinopatie, nadciśnienie śródgałkowe 
  • mają działanie ściągające i zapierające (suszone owoce)
  • stosowane przy biegunkach (suszone owoce)
  • pomocne przy żylakach i nadmiernej kruchości naczyń
  • stosowane w stanach zapalnych błon śluzowych jamy ustnej i gardła
  • pozytywnie wpływają na stan skóry - wpływają na jej nawilżenie i wygładzenie
  • spowalniają procesy odpowiedzialne za starzenie się komórek
  • pochłaniają szkodliwe promieniowanie UV
  • wykazują działanie przeciwnowotworowe

Kuchenna Apteka



Uwaga!
  • należy uważać na jagody trujące, np. pokrzyku wilczej jagody, które są bardzo podobne do jagód leśnych - zawierają atropinę i ich zjedzenie może skończyć się nawet śmiercią, szczególnie u dzieci
  • przeciwbiegunkowo działa napar z suszonych jagód
  • sok z jagód pomaga przy zatruciach
  • świeże jagody wpływają lecznico na narząd wzroku i są idealne za zaparcia
  • jagody przez spożyciem trzeba koniecznie umyć, gdyż mogą przyczynić się do choroby pasożytniczej (bąblowicy) przenoszonej przez lisy  
  • spożycie dużej ilości jagód może zmienić barwę stolca na bardzo ciemną - nie ma to jednak negatywnego wpływu na nasze zdrowie


Ciekawostki:
  • właściwości lecznicze wykazują także liście jagód - m.in. działają moczopędnie i przeciwbiegunkowo oraz obniżają poziom cukru we krwi 
  • mają niski indeks glikemiczny
  • zawierają tylko 50 kcal w 100 g
  • substancje zawarte w jagodach chronią przed pylicą


Przepisy z jagodami


1) NALEŚNIKI Z JAGODAMI I BIAŁĄ CZEKOLADĄ
Jagody - przepis



*Artykłu sponsorowany


Komentarze

  1. Nasze rodzime jagody i borówki amerykańskie można mrozić. Wystarczy ułożyć je na tackach, wstępnie podmrozić i następnie przesypać do woreczków.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny