Krem brokułowy z gorgonzolą

Kremowa zupa z całego brokuła z dodatkiem sera gorgonzola. Gotowa w niecałe 30 minut! Gorgonzola to ser dojrzewający z niebieską pleśnią, który jest intensywny w smaku i świetnie komponuje się z delikatnym, lekko mdłym brokułem. Ser ten nadaje zupie wyrazistości i ostrości, dzięki temu nabiera ona ciekawego smaku oraz aromatu.
Do przygotowania zupy wykorzystujemy zarówno różyczki, jak i łodygę brokuła, która jest równie smaczna i zawiera nawet więcej składników odżywczych niż same różyczki. Zupa wychodzi gęsta i kremowa, a do tego jest szybka i prosta w wykonaniu. Można ją podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowy, a także z kawałkami gorgonzoli lub/i ziarnami słonecznika.... 


Zupa krem z brokuła z gorgonzolą



Składniki:
  • 1 duży brokuł
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 ziemniaki
  • 1 litr bulionu
  • 100 g sera gorgonzola
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia


Wykonanie:

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Brokuła dzielimy na różyczki, a łodygę brokuła obieramy, usuwamy twarde, zdrewniałe części i kroimy w kostkę. Przenosimy na sitko i myjemy pod bieżącą wodą.
W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę z czosnkiem. Smażymy do zeszklenia. Dodajemy ziemniaki i smażymy przez kilka minut. Następnie zalewamy bulionem, zagotowujemy i gotujemy przez około 10 minut. Dodajemy brokuła i gotujemy do miękkości. Zupę blendujemy na gładki krem. Na końcu dodajemy pokrojony na małe kawałki ser gorgonzola i mieszamy, aż się rozpuści. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Podajemy z kawałkami gorgonzoli, ziarnami słonecznika, grzankami lub groszkiem ptysiowym.


Krem brokułowy


Krem brokułowo-serowy


Krem z całego brokuła


Zupa krem z brokuła





Komentarze

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny